Hoe financier ik de aankoop?
Een auto koop je, over het algemeen, niet spontaan. Het is een flinke aankoop, waarvoor je voldoende geld moet hebben. Meestal begin je met sparen en ga je naar de dealer als je het benodigde bedrag bij elkaar hebt. Heb je de auto snel nodig, waardoor je geen tijd hebt om te sparen? Dan zijn er andere opties om naar te kijken, zoals bijvoorbeeld private lease. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag voor een bepaalde periode. Maar, aan het einde van de rit ben je geen eigenaar van de auto. Wil je dat wel zijn?
Kijk dan naar het afsluiten van een persoonlijke lening om de auto te kopen. Je bent direct eigenaar van de auto en betaalt elke maand een vast bedrag, tot de lening is afbetaald. In dit maandelijkse bedrag wordt ook een rentepercentage meegenomen. Uiteindelijk betaal je in dit geval wel meer, dan wanneer je het geld spaart en vervolgens de aankoop doet.
Heb ik de auto echt nodig?
In eerste instantie zeg je al snel ‘ja’ op deze vraag, want je blijft niet voor niets steeds aan deze auto denken. Maar als het financieren lastig is, dan is het toch slim om jezelf deze vraag te stellen. Ben je verliefd geworden op een sportwagen, maar is dat helemaal niet praktisch omdat je ook een gezin hebt die in de auto moet passen? Dan weet je het antwoord waarschijnlijk al wel. Heb je een auto nodig voor werk en is je huidige auto aan vervanging toe? Dan is het toch net een ander verhaal. Wees dus kritisch, voordat je zo’n grote uitgave doet.
Ik kies voor lenen: kan ik dit betalen?
Het klinkt misschien gek, want je krijgt toch juist geld? Maar de slogan ‘geld lenen kost geld’ staat natuurlijk met een reden overal prominent bij als het over lenen gaat. Want na het afsluiten van een lening, zit je vast aan een maandbedrag voor een bepaalde looptijd. Dit bestaat uit aflossing en rente. Red je het om deze aflossingen toe te voegen aan je maandlasten of kom je hierdoor in de problemen? Een belangrijke vraag om jezelf te stellen.
Het is daarom slim om op een aantal zaken te letten tijdens het vergelijken van leningen:
- Hoe hoog is de rente? Door verschillende leningen te vergelijken, kun je kiezen uit het beste renteaanbod.
- Leen niet teveel. Als je dan toch een lening afsluit, kan het verleidelijk zijn om meer geld te lenen dan dat je nodig hebt. Voorkom problemen en leen alleen het geld benodigd voor de aankoop. Leen je meer, dan worden ook je maandlasten hoger.
- Let ook op de looptijd van de lening. Hoe langer de lening, hoe lager de maandelijkse kosten. Klinkt aantrekkelijk, maar op de lange termijn betaal je langer rente. Dat betekent dus dat de lening duurder wordt.
- Vraag om advies. Twijfel je of geld lenen voor de auto nou wel of niet slim is? Praat met vrienden of familie over de situatie. Wie weet hebben zij inzichten of ervaringen die je kunnen helpen de knoop doorhakken. Je kunt ook een afspraak maken met een financieel adviseur, maar dan moet je wel rekening houden met advieskosten.
Geld lenen voor een auto kan dus een goede optie zijn, maar zorg ervoor dat je een weloverwogen keuze maakt. Hoe gaaf de auto ook is, eventuele geldproblemen wil je er niet aan overhouden.