Je impulsaankopen onder controle houden
De drang die je hebt om een impulsaankoop te doen gaat via je hersenen en hier heb je zelf geen invloed op. Zo kun je het brein verdelen in twee delen: het onbewuste deel en het bewuste deel. Het onbewuste deel van je brein zorgt ervoor dat je die impulsaankoop doet als iets in de korting is. Later gaat dan het bewuste deel werken en kom je erachter dat de aankoop eigenlijk niet zo slim was. Ondanks dat je hier zelf geen invloed op hebt, kun je een impulsaankoop met de 1%-regel wel onder controle houden.
Bij deze regel is het goed om je nettojaarinkomen te noteren en vervolgens een procent van dit inkomen te berekenen. Verdien je bijvoorbeeld 30.000 euro per jaar? Dan kom je uit op een bedrag van 300 euro. Dit bedrag is heel erg belangrijk. Want als je voortaan een aankoop wil doen dat boven die 1 procent van je netto jaarinkomen is, moet je er eerst minimaal 24 uur over nadenken. Hierbij hebben we het natuurlijk niet over dingen die je écht nodig hebt, zoals een wasmachine, maar eerder of een duur kledingstuk of een duur horloge. Lijkt het je na 24 uur nog wel een goed idee om hier 1 procent van je netto jaarinkomen aan te besteden, dan kun je de aankoop doen. Want door die bedenktijd handel je niet uit een impuls en kun je nagaan of je het nog steeds zo graag wil.
Je kunt het bedrag ook verlagen
Mocht je 1 % van je netto jaarinkomen nog steeds te veel vinden, dan kun je ook met jezelf afspreken dat je hier 0,5 % of 0,3 procent van maakt. Bij o,5 % bij een inkomen van 30.000 euro netto per jaar ga je dan uit van een 150 euro. Maar dit kun je natuurlijk doen met hoeveel procent je wilt, het belangrijkste is alleen dat je de controle houdt voordat je impulsaankopen doet.