Verschillende slaapstadia

Tijdens het slapen doorloop je een aantal verschillende stadia: de inslaapfase, lichte slaap, overgangsfase naar de diepe slaap en diepe slaap. Zodra al deze stadia doorlopen zijn, belandt het lichaam in de REM-slaap, ofwel Rapid Eye Movement. Dit wordt zo genoemd, doordat ogen tijdens deze fase voortdurend bewegen. Ook is het hartritme en ademhaling onregelmatig, ontspannen de spieren en stijgt de bloeddruk stijgt.  

 

Door al deze stappen worden bepaalde zaken opgeslagen in ons langetermijngeheugen en vindt er emotioneel en fysiek herstel plaats. Belangrijke zaken dus, waar je waarschijnlijk nooit bij stil hebt gestaan. Wanneer je te weinig slaap heeft gehad, bent je prikkelbaar gedurende de dag, somber en weinig zin om zelfs maar kleinste dingen te ondernemen. Daarnaast neemt het ‘probleemoplossend vermogen’  en de mogelijkheid om dingen te onthouden af, wat ervoor zorgt dat je gedurende de dag slechter dingen opneemt. 

Als je ook nog eens moet deelnemen aan het verkeer, kan dat fout aflopen. Uit cijfers en schattingen van De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat zo’n 10 tot 15%  van de verkeersongevallen veroorzaakt worden door vermoeidheid bij de bestuurder. En dat kan ongetwijfeld gekoppeld worden aan een gebrek aan slaap. Eeuwig zonde, want zoiets wil je niet op je kerfstok hebben. 

Slecht geslapen? Met deze 8 life hacks kom je toch energiek de dag door

Slaapgebrek kan ook leiden tot overgewicht

Slaapgebrek zorgt ook voor meer aanmaak van het honger-stimulerende hormoon ghreline, en voor minder aanmaak van het honger-remmende hormoon leptine, waardoor men overdag meer honger heeft en dat kan leiden tot een ongezond eetpatroon. Iets wat eveneens een destructieve werking heeft op het lichaam en de geest. 

Diverse onderzoeken van instellingen en universiteiten hebben aangetoond dat naast voldoende beweging op een dag, voldoende slaap belangrijk is voor onze gezondheid. Volgens het National Heart, Lung and Blood Institute hebben mensen met slaapgebrek een groter risico op veel gezondheidscomplicaties, “waaronder hartaandoeningen, nieraandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes, beroerte en obesitas.” 

 

Tips om in slaap te komen 

Om snel en goed in slaap te komen, zijn er een aantal tips en dingen om rekening mee te houden. Nuttig geen suiker en cafeïne en probeer zo min mogelijk blue-light, van bijvoorbeeld tv, telefoon, of tablet, binnen te krijgen voor het slapengaan. Ook is het belangrijk om een patroon aan te nemen en iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en de temperatuur in de slaapkamer rond de 16 en 21 ° C aan te houden, hoewel dit echter per persoon iets kan verschillen.

Het moet donker zijn en het bed zelf speelt ook een cruciale rol. Een kwalitatief matras houdt je lichaam in de juist positie en als je comfortabel ligt, is het aanzienlijk makkelijker om de benodigde aantal uren slaap te krijgen. Ook de rol van attributen als hoeslakens, dekbed en het dekbedovertrek moet niet onderschat worden. Heb je nog een voor deze winter nog nieuw beddengoed nodig? Check dan deze beddengoed Black Friday deals.