Hoeveel uur slaap hebben we nodig?
De PLoS Medicine-studie deed onderzoek naar hoeveel uur slaap we daadwerkelijk nodig hebben. Ze deden dit omdat ze erachter zijn gekomen dat chronische ziektes hand in hand gaan met je slaap. Tijdens dit onderzoek werd de gezondheid en het slaappatroon van Britse ambtenaren vergeleken. Aan alle 8.000 deelnemers werd gevraagd hoeveel uur ze gemiddeld op een nacht slapen en sommige droegen zelfs een slaaptracker op hun horloge. Ze werden tijdens de follow-ups gedurende 20 jaar gecontroleerd op chronische aandoeningen zoals diabetes, kanker en verschillende hartaandoeningen.
Uit het onderzoek is gebleken dan mensen rond de 50 jaar minstens vijf uur slaap nodig hebben per nacht. Bij degene die minder dan 5 uur sliepen was er namelijk een 30% grotere kans op meerdere aandoeningen dan bij degene die zeven uur sliepen. Kortere slaap op 50-jarige leeftijd werd voornamelijk gekoppeld aan het verhoogde risico op chronische ziekten, maar het wordt ook geassocieerd met een hoger risico op overlijden. Daarom adviseren experts om over het algemeen ongeveer zeven of acht uur te slapen.
De directeur van Surrey Sleep Center, Derk-Jan Dijk, vertelde aan het BBC News: “Dit werk bevestigt dat alleen kort slapen niet goed voor ons is. Over het algemeen is het niet gezond, hoewel het voor sommige misschien oké is. De grote vraag is waarom niet iedereen evenveel slaap nodig heeft. Ook is het nog onduidelijk wat de oorzaak is en of we hier iets aan kunnen doen.”
Tips om je nachtrust te bevorderen
Het kan natuurlijk ook zijn dat je weinig nachtrust krijgt, omdat je niet goed in slaap komt. Dit kan komen doordat je te hyper bent voor het slapen gaan of omdat je niet in de juiste slaapomstandigheden ligt. Daarom hebben wij vijf slaaptips voor je klaargezet:
- Wees overdag actief, maar ga richting de avond rustiger aan doen.
- Vermijd dutjes overdag.
- Drink minstens zes uur voordat je gaat slapen geen dranken met alcohol of cafeïne.
- Zorg voor de juiste slaapomstandigheden, zoals de beste temperatuur in je slaapkamer.
- Gebruik je telefoon niet vlak voordat je gaat slapen.
Het klinkt misschien allemaal wel heel heftig, maar het is natuurlijk niet heel erg als je zo nu en dan iets minder lang slaapt. Maar probeer wel zo vaak mogelijk op tijd naar bed te gaan en je rust te pakken om je mentale en fysieke gezondheid goed te houden.