Gewichtsverlies deelnemers Expeditie Robinson
Saar Koningsberger vertelde na haar deelnamen aan het 21ste seizoen van Expeditie Robinson aan Women’s Health hoe het was om te overleven met zo weinig voedsel. “We hadden zee, maar het was heel moeilijk vissen daar. Er was wel zeekraal bijvoorbeeld, maar dat was wel heel zout, dus je gaat ook geen bergen zeekraal naar binnen werken. Er waren ook veel kruiden: salie en jeneverbes en er waren uien, maar als we uit gingen rekenen wat we binnenkregen dan was dat soms nog geen 100 calorieën op een dag.”, aldus Saar. In de twee weken dat ze op het eiland zat verloor ze maar liefst 6 kilo. Dat klink misschien veel, maar Wietze de Jager viel datzelfde seizoen 14 kilo af in drie weken.
Dat seizoen vlogen de kilo’s eraf bij de deelnemers. Zoals bij deelneemster Sylvana IJselmuiden, die 7 kilo verloor in 22 dagen. Ook Loek Peters moest het programma na 22 dagen verlaten. Hij verloor in die tijd 12 kilo. John de Bever raakte 10 kilo kwijt in 17 dagen en Rob Geus, die eerder te zien was in het 20ste seizoen, was na zijn vertrek 11 kilo lichter. Als laatste de vrouw die net niet de finale haalde, Sandra Ysbrand. Voor haar deelname woog ze 71,6 kilo, na 31 dagen woog ze nog maar 62. Dat betekent dat ze bijna 10 kilo is afgevallen en dat is ook wel te zien.
Dit bericht op Instagram bekijken
Deelnemers uit eerdere seizoenen
Eerdere jaren vielen de deelnemers ook veel af. Zo verloor Sebastiaan Labrie tijdens zijn eerste deelnamen in 2010 14 kilo. Ondanks dat deed hij toch mee aan Expeditie Robinson All Stars, net zoals Edith Bosch. Tijdens haar eerste deelnamen in 2013 gaf de weegschaal na 26 dagen aan dat ze 11 kilo was afgevallen. Bij de deelnemers van het 18e seizoen vlogen de kilo’s er ook af. Zo verloor Anouk Hoogendijk 8 kilo in 21 dagen, Kai Gorgels 12 kilo en Shelly Sterk 5 kilo. In 2019 ging het ook hard. Rijk Hofman was in 15 dagen 10 kilo lichter en Tim Coronel zag 13 kilo verdwijnen.
Is het gezond om zo snel zo veel af te vallen?
De deelnemers vielen zo snel af doordat ze fysiek zware proeven moeten doorstaan, weinig slapen en weinig eten. Het is eigenlijk een soort crashdieet waarbij je snel gaat afvallen door weinig calorieën te eten. Dit werkt echter niet op de lange termijn. Het wordt namelijk steeds moeilijker om minder te eten en op een geven moment pak je toch weer een snack of een grotere maaltijd. Het crashdieet zorgt er ook nog eens voor dat je sneller aankomt doordat je verbranding lager was tijdens het dieet. Het is dus niet aan te raden om mee te doen aan Expeditie Robinson om af te vallen.