Hoeveel uur slaap heeft iemand ouder dan 40 jaar nodig per nacht?
Over het algemeen gaan de meeste mensen ervan uit dat we acht uur slaap per dag nodig hebben. Dat klopt ook, want het advies is dat een volwassene tussen de 7 en 9 uur per nacht slaap krijgt. Kinderen hebben een stuk meer slaap nodig, van maar liefst 16 uur in het eerste jaar tot 8 tot 10 uur als tiener. Over de jaren heen heb je dus steeds minder slaap nodig, tot een bepaald niveau. Maar hoeveel uur slapen is ideaal voor iemand van boven de veertig?
Een nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Aging heeft een specifiek antwoord op die vraag. Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de relatie tussen slaap en de zogenaamde cognitieve functies. Dat is alles wat je brein doet om informatie te verwerken en onthouden, zoals waarnemen, concentratie en het geheugen. Aan het onderzoek deden maar liefst 500.000 oudere Europeanen mee en het vond plaats over een langere tijd.
Niet meer of minder dan 7 uur slapen
Voor het onderzoek werden testen gedaan om vast te leggen hoe deze deelnemers presteerden als het ging om hun cognitieve functies. Het resultaat? Mensen van eind dertig tot begin zeventig kunnen het beste 7 uur slaap per nacht krijgen. Wie minder dan dat sliep, presteerde duidelijk een stuk slechter tijdens de testen op onderdelen als reactiesnelheid en geheugen.
Maar ook meer dan 7 uur blijkt niet goed te zijn. Zowel te weinig als te veel slapen kan voor structurele veranderingen in de hersenen zorgen, toonde het onderzoek aan. Daardoor wordt de kans dat je cognitieve functies achteruit gaan groter. Er kan niet definitief vastgesteld worden dat het aantal uren slaap de reden is dat de hersenfunctie bij oudere mensen omlaag gaat. Toch kan op basis van dit onderzoek gezegd worden dat er een kans is dat er een connectie is.
Vind je het moeilijk om in slaap te vallen? Probeer eens een warm bad voor je naar bed gaat.