Wat is bier nou precies?
Om het verschil tussen bier en pils te begrijpen, moeten we eerst een algemeen begrip hebben van wat bier precies is. Bier is een van de oudste en meest gedronken alcoholische dranken ter wereld, waar jij er ongetwijfeld wel een paar van hebt genuttigd in je leven.. Ook is het de derde meest populaire drank in het algemeen, na water en thee. Dus wat is bier nou precies? Bier is eigenlijk een term voor elke alcoholische drank die gemaakt is door het proces van gisting. Er zijn ook veel verschillende soorten bieren, dus iedereen kan wel iets vinden om van te genieten. Er zijn bittere, zoete, fruitige en zelfs gekruide bieren.
Elke biersoort heeft zijn eigen kleine eigenaardigheden. Dat kan van alles zijn, van de kleur tot wat de perfecte temperatuur is om het te drinken. Want het kan best moeilijk zijn om ze van elkaar te onderscheiden. Dus om het makkelijk te houden zijn er ongeveer drie categorieën waarin ze kunnen passen. Ondergistende bieren, bovengistende bieren en spontaan gistende bieren.
Het verschil tussen bier en pils
Pils, ook bekend als Pilsener of Pilsener, is dus een biersoort. Het bier werd voor het eerst gebrouwen in Pilsen, Tsjechië door een man genaamd Josef Groll. Een Duitse man. En zoals je waarschijnlijk al had kunnen raden dankt het ook zijn naam aan de plaats waar het werd gebrouwen. Pils wordt gebrouwen met mout, hop, gist en water. In sommige gevallen worden er ook suikers en ongemoute granen aan het bier toegevoegd. En als we echt extra willen gaan, wordt er soms ook karamel aan toegevoegd, alleen voor de kleur. Het bier wordt meestal ook gefilterd waardoor het veel van zijn smaken verliest.
Nu genieten wij Nederlanders echt van een pils. Leuk weetje als je het nog niet wist hier is het het meest gedronken bier. En vaak als je een biertje bestelt krijg je bijna altijd een pilsje. De meest bekende merken met pils zijn: Heineken, Hertog Jan, Alfa, Amstel, Bavaria en Grolsch. Het verschil tussen bier en pils is dus dat bier een term is en pils valt daar onder.
Wil je meer weten over bier? Lees hier waarom bier soms naar wiet kan ruiken.