Wat zit er allemaal in energiedranken?
Volgens alle reclames kunnen energiedranken het allemaal. Het helpt je om geconcentreerd en energiek te blijven en het geeft je zelfs ‘vleugels’. Maar er zijn ook een heleboel gevaren aan energiedranken. Wat zit er bijvoorbeeld allemaal in zo’n blikje? Zoals je waarschijnlijk al had kunnen raden, zit er cafeïne in, heel veel zelfs.
Volgens Better Health stimuleert cafeïne die je hersenen en zenuwstelsel. Het verhoogt je energieniveau en concentratie. Als je het nog niet kon proeven aan hoe zoet deze drankjes zijn, ze bevatten ook veel suiker. In één blikje zit ongeveer 12 gram suiker en 80 mg cafeïne. Deze hoeveelheid cafeïne is ongeveer 4 keer zoveel als wat er in een colaatje zit. Hoewel het cafeïnegehalte in energiedranken per merk verschilt. Het is dus belangrijk om het etiket te lezen voordat je ze drinkt.
Wat zijn de gevaren van deze dranken?
Het eerste probleem komt al voort uit het feit dat energiedranken niet streng gereguleerd zijn zoals frisdrank. Dat betekent dat er geen verplichting is om de hoeveelheid cafeïne op het etiket van beide soorten producten te vermelden. Ondanks het feit dat het niet wordt aanbevolen aan kinderen, tieners en jongvolwassenen, zijn zij de mensen die het het meest consumeren. Een te hoge consumptie energiedranken kan uitdroging, angst, prikkelbaarheid, duizeligheid, hoofdpijn, snelle hartslag (hartkloppingen) en slapeloosheid veroorzaken. Om maar een paar bijwerkingen te noemen.
De grote hoeveelheden cafeïne kan niet alleen zeer verslavend werken, het kan ook ernstige hart- en bloedvatproblemen veroorzaken, zoals hartritmestoornissen en verhogingen van de hartslag en de bloeddruk. Het kan ook schadelijk zijn voor het zich nog ontwikkelende hart- en vaatstelsel en zenuwstelsel van kinderen. Ondanks de toename van hartproblemen kan het er ook voor zorgen dat je sneller aankomt en dat je meer kans hebt om diabetes te krijgen.
En voor wie zijn energiedranken mengt met alcohol, zorgt het ervoor dat je je minder dronken voelt dan je eigenlijk bent. Hoewel het in theorie geweldig klinkt, is het dat niet. Het is niet alleen gevaarlijk voor jou, maar ook voor anderen. Omdat je je niet dronken voelt, ga je meer drinken. Dus om een lang verhaal kort te maken: je bent veel meer dronken dan je eigenlijk denkt. Wat slecht is en wel degelijk een risico.