Waarom gaat de batterij van je telefoon zo snel leeg?
Het is bekend dat veel telefoons zo gemaakt zijn dat ze maar 2 tot 3 jaar meegaan en dat de prestaties dan met 20% afnemen. Dit geldt ook voor de levensduur van je batterij. Dat betekent echter niet dat je er niks aan kan doen. Er zijn veel gewoonten die je kunt hebben die ervoor zorgen dat je smartphone langer meegaat Dus hier lees je die te verminderen en hoe je je telefoon op de juiste manier kan opladen.
Het overgrote deel van de problemen met de telefoonbatterij heeft te maken met software. Denk aan push mail, locatie diensten en natuurlijk hetgeen wat we waarschijnlijk allemaal doen, het niet afsluiten van de apps die we gebruiken. Dit laatste is een echte boosdoener als het gaat om hoe snel onze batterij leeg raakt. Sluiten apps niet als ik terugga naar het beginscherm? Om het kort en simpel te houden: nee. Ze worden normaal gesproken in een uitgestelde modus gezet en blijven in het systeemgeheugen geladen, zodat je verder kunt gaan waar je gebleven was wanneer je de app opent. In plaats daarvan crasht de app op de achtergrond en begint de batterij van je telefoon leeg te lopen zonder dat je het weet.
Hoe moet je je telefoon opladen?
Nu je weet wat de oorzaak is, volgen hier enkele eenvoudige tips om de levensduur van je batterij te verlengen.
1. Laad je telefoon op tussen de 20% en 80%
Het voelt natuurlijk om elke keer dat je de kans krijgt, je telefoon volledig op te laden. Zo kan je er het meeste uit halen voordat je hem weer moet opladen. Maar we raden je af om dit te doen. Apple zegt bijvoorbeeld zelf dat je alleen voorbij 80% moet gaan als het echt nodig is. Ook is het niet aan te raden om je telefoon volledig leeg te laten raken voordat je hem oplaadt. Dit zal een moderne lithium-ion batterij juist beschadigen.
De beste manier om de batterij van je telefoon gezond te houden is hem aan te sluiten op ongeveer 20% en hem op te laden tot 80-90%. Dit is vooral belangrijk als je gebruik maakt van een snellader, want opladen vanaf 0% veroorzaakt veel warmte. En vanaf 80% wordt snelladen minder efficiënt.
2. Vermijd extreme temperaturen
Zoals we al eerder hebben gezegd, zijn extreme temperaturen de grootste vijand van de batterijen van mobiele telefoons. Om de batterij langer in topvorm te houden, moet je voorkomen dat deze wordt blootgesteld aan extreme hitte of kou. We kunnen onze telefoons tijdens het opladen op de juiste temperatuur houden door het hoesje van je telefoon te verwijderen, hem tijdens het opladen niet te gebruiken en hem in de vliegtuigmodus te zetten. Waarom vliegtuigmodus? De vliegtuigmodus spaart de batterij door functionaliteiten uit te schakelen. Bovendien laadt je telefoon sneller op in de spaarstand.
3. Vermijd goedkope opladers en pas op met snelladen
Goedkope laders zijn onveilig, zowel voor de telefoon als voor de gebruiker. Omdat de onderdelen vaak niet goed geïsoleerd zijn, is het risico op kortsluiting en brand groter.
Snelladen moet je met mate doen. Het gemak om je telefoon in een half uur op 100% te krijgen, gaat wel samen met een nadeel. Omdat de chemische reactie wordt versneld, wordt er meer warmte gegenereerd, wat na verloop van tijd de levensduur van de batterij verkort.
4. Haal je telefoon uit de lader na het opladen
De laatste spreekt eigenlijk voor zich. Je telefoon is vol en vol = vol, toch? Laat jij jouw telefoon aan de lader wanneer hij 100% is, dan wordt hij onnodig blootgesteld aan warmte.
Heb je het gevoel dat je veel te vaak op je telefoon zit en heb je de neiging om er constant naar te kijken? Dan ben je er misschien een beetje aan verslaafd. Maar niet getreurd, want wij hebben tips om telefoonverslaving tegen te gaan.