Een VPN kan dus handig zijn. Tijdens Black Friday (en de dagen daarna) vind je VPN-abonnementen met flinke kortingen, soms wel tot 80%. Maar hoe selecteer je nu de beste aanbieder?
Kijk naar de privacyvoorwaarden
Kijk allereerst naar de privacyvoorwaarden van de aanbieder. Welke voorwaarden gelden er precies? Logt de dienst gegevens van jou, zoals de websites die je bezoekt? Wordt er persoonlijke data opgeslagen, en zo ja, wat gebeurt daar dan mee?
VPN-diensten uit ‘The Five Eyes’ (Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) moeten verplicht opslaan wat hun gebruikers op de servers doen en dit – op verzoek – overleggen aan de lokale overheid. Daardoor heeft de gebruiker dus eigenlijk maar beperkte privacy; de overheid kijkt nog steeds mee. Je kunt beter kiezen uit aanbieders uit Europa of andere (meer exotische) landen.
Welke beperkingen zijn er?
Soms komt een VPN-software met beperkingen. Zo krijg je soms geen onbeperkte toegang tot alle functies. Ook zijn er aanbieders waar men uit voorzorg geen mail kan ontvangen en versturen, om de hoeveelheid spam dat over het netwerk gaat te reduceren. Een sterk vertraagde internetsnelheid kan een beperking vormen voor het streamen van films en series. Je krijgt waar je voor betaalt: een bijzonder goedkope aanbieder kan uiteindelijk duurkoop blijken.
Hoe zit het met de snelheid?
Natuurlijk wil je wel snel kunnen internetten. Zeker als je ook van plan bent om buitenlandse films en series te gaan kijken op je verbinding. Een snelle VPN is de beste VPN. Sommige verbindingen kunnen traag zijn omdat het tijd kost om de data te versleutelen en te versturen. Het kan dan zijn dat de capaciteit van de dienst hiervoor onvoldoende is.
De oplossing? Kiezen voor een service met zoveel mogelijk servers in zoveel mogelijk verschillende landen. Zo heb je nog eens wat te kiezen en schakel je gewoon over naar een andere server, als de ene traag is. (Een goede VPN doet dat zelfs automatisch.) Bovendien geeft het je meer toegang tot het buitenlandse streamingaanbod.
Hoe bereikbaar is de klantenservice?
Bij vrijwel elk product is het belangrijk dat de klant zich kan wenden tot de klantenservice – dat geldt voor een VPN evenzeer, of zelfs meer. Bij problemen wil je immers je vraag kunnen stellen of je beklag kunnen doen. Een goede, laagdrempelige klantenservice is essentieel, omdat het hier om een beveiligde internetverbinding gaat die zonder haperingen hoort te werken. Bovendien is het handig als je advies kunt vragen aan experts. Een VPN heeft namelijk een flink aantal – uiteenlopende – toepassingen. Een klantenservice met een snelle reactietijd én verstand van zaken is altijd een groot voordeel.
Biedt de dienst een proefversie aan?
Een VPN-dienst die een proefversie (zonder beperkingen) aanbiedt, scoort altijd pluspunten. Zo kun je eerst testen of de dienst bij je past: biedt hij alle functies aan waar je naar op zoek bent; is hij snel genoeg; is de klantenservice behulpzaam? Al dat soort dingen kun je checken bij een proefversie. Als de testperiode bevalt, kun je besluiten over te stappen op een betaald abonnement.