Wat is een ochtenderectie?
Wat betekent dat nou eigenlijk, een ochtenderectie? Uiteraard weten we wat de letterlijke betekenis is, maar hoe komt di tot stand? Het is niet (altijd) doordat je opgewonden bent, maar door het zenuwstelsel in je ruggengraat. Het krijgen van een harde in de ochtend is trouwens alleen maar een goed teken: je weet dan namelijk zeker dat het zaakje daaronder goed werkt, ook zonder prikkelingen.
Waardoor krijg je een ochtenderectie?
Een ochtenderectie ontstaat meestal doordat je moet plassen. Huh? Ja echt! Omdat je blaas in de ochtend behoorlijk vol is omdat je dat in de nacht allemaal op hebt gehouden. Als zo’n volle blaas tegen je zenuwen drukken, stimuleren ze zenuwen die naar je ruggengraat lopen. De reflex reactie hierop veroorzaakt een erectie. Erecties worden namelijk veroorzaakt door het zenuwstelsel en het endocriene systeem. Wanneer je dus opgewonden bent of er prikkelt iets anders de zenuwen in je lichaam, wordt er een signaal van de hersenen naar de zenuwen gestuurd die bloedvaten besturen.
Ook in de nacht krijg je erecties
Tijdens de slaap vindt er een bijzondere overgang plaats: onze hersenen gaan van een vechtstimulatie over naar ruststimulatie. Door deze overgang reageren de parasympatische zenuwen en dat veroorzaakt dan weer een erectie. Je hoeft dus niet wakker te zijn en ook geen volle blaas te hebben om een erectie te krijgen tijdens je nachtrust. Per nacht kan je tot wel vijf keer een erectie hebben, van 20 tot 30 minuten per keer. Wanneer je minder goed slaapt of je bent onrustig aan het dromen, kan het zomaar zijn dat je helemaal géén erectie hebt. Ook moet je rekening houden met je psychische gesteldheid: wanneer je niet lekker in je vel zit kan je sowieso last hebben van erectieproblemen. Dit is meestal maar tijdelijk en gaat voorbij als jij weer lekker in je vel zit.