Tips waarmee je slimmer kan afvallen met hardlopen
Veel sporters – dus niet alleen hardlopers – maken de bekende fouten: eten na de inspanning. Heb je net een flinke inspanning achter de rug, dan is het erg verleidelijk om de honger te stillen met zoetigheid en zo je energiebehoefte aan te vullen. Dat betekent dat je doodleuk weer aanpakt en je inspanning eigenlijk voor niks is geweest. Als je echt succesvol wilt afvallen met het hardlopen zijn er juist manieren om dat doel te bereiken. Voor de goede orde: het gaat er dus niet om dat je nog harder of langer gaat rennen, je moet het gewoon net ietsje slimmer aanpakken.
Om ervoor te zorgen dat hardlopen helpt in de strijd tegen het overgewicht, moet je gewoon letten op hetgeen je doet tijdens het hardlopen. Kortom, let op hetgeen je naar binnen werkt, zowel voor, tijdens als na het lopen. Het gaat er dus niet om dat je niks eet voordat je gaat trainen, maar dat je voedingspatroon de inspanningen kan ondersteunen. Met de volgende tips gaat het in ieder geval lukken.
Eet alleen voor langere hardloopsessies
Voor een run van 45 minuten hoef je niets van tevoren te eten. Zo klinkt een veelgehoorde stelling. Het wordt een ander verhaal als je een langere run gaat plannen. Je moet er immers voor zorgen dat je lichaam over voldoende energie beschikt. Daar staat tegenover dat je niets anders nodig dan hebt water wanneer je maar een uur traint.
Laat de eenvoudige snacks voor wat het is
Tijdens een korte run heeft het weinig zin om wat water te drinken, tijdens een lange run des te meer. Dat is vooral het geval als je bezig bent met een training voor een hele of een halve marathon. De fout die de meesten maken, is dat ze juist een eenvoudige snack nuttigen tijdens een korte run. Dat werkt juist averechts omdat je het aantal calorieën juist aanvult en je dus niet afvalt.
Drink water na het hardlopen
Het enige wat eigenlijk echt goed is, is het drinken van water nadat je klaar bent. Dit beperkt het risico op uitdroging, bovendien geeft het een vol gevoel. Met name dat laatste is belangrijk: het verkleint de kans dat je weer gaat eten om je behoefte aan energie te compenseren. Wil je toch eten, kies dan niet voor iets makkelijks als een hamburger, dürum döner of iets dergelijks. Kies voor iets waar je meer moeite voor moet doen en stukken gezonder is: een schaaltje yoghurt met muesli bijvoorbeeld.
Tel je kcal en eet tijdens een rustweek niet zoveel als tijdens een trainingsweek
Soms eet je uit gewoonte en dat is voor hardlopers vaak funest. Je krijgt dan immers meer kcal binnen dan je verbrandt wanneer je geen training gepland hebt. Neem je dus even een rustweek, pas je voedselinname daar dan op aan. Kies in dat geval juist voor vezelrijke maaltijden zodat de schade beperkt blijft en je niet in gewicht toeneemt.
Maak een trainingsschema en voer dit stap voor stap uit
Door stap voor stap je afstanden en tempo op te bouwen, zal je jouw prestaties kunnen verbeteren. De kans is namelijk klein dat jij ongetraind direct een uur aan één stuk door kan hardlopen. Begin in ieder geval met twee of drie keer per week. Wanneer jij als beginner vaker dan drie keer per week gaat hardlopen, loop je een grotere kans om geblesseerd te raken.