Wat is Intermittent Fasting?
Intermittent Fasting, het lijkt een abstract begrip, maar is simpel uit te leggen. Kort gezegd: wanneer je wakker wordt, eet je niks tot het punt waarop je minstens 16 uur niks gegeten hebt. Natuurlijk meet je dit vanaf het laatste punt dat je gisteren hebt gegeten. Intermittent fasting is geen dieet, maar een eetritme. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Je kunt dus 16 uur niks eten, maar ook een hele dag niet overslaan en dan 1 grote maaltijd op het eind van de dag; het zogehete one meal a day. Voor een duidelijke uitleg hoe je Intermittent Fasting uitvoert, check dit artikel, dat je ook vertelt hoe je er veilig mee aan de slag kunt gaan. Afvallen gaat je ongetwijfeld lukken met dit eetritme.
Wat zijn de voordelen van Intermittent Fasting, naast afvallen?
Onderzoek heeft uitgewezen dat bij deze manier van vasten je in drie weken tussen de 3% en 8% van je gehele lichaamsgewicht kunt kwijtraken. Natuurlijk is dit een enorm voordeel, maar wat kan Intermittent lastig nog meer voor je gezondheid doen?
1. Bij Intermittent Fasting behoud je meer spiermassa dan bij andere ‘diëten’
Zoals bij elke vorm van afvallen, zal een deel van het gewicht dat je verliest vanuit je spiermassa komen.
Een onderzoek, uitgevoerd door het Department of Kinesiology and Nutrition aan de Universiteit van Illinois, suggereert echter wel dat deze vast-methode effectiever kan zijn voor het behouden van spiermassa.
Het onderzoek vergeleek volwassenen met overgewicht en obesitas die een caloriebeperkend dieet volgden met personen met een vergelijkbaar gewicht die calorieën beperkten door intermitterend vasten. Na 12 weken ontdekten de onderzoekers dat beide diëten even effectief waren in het verliezen van lichaamsgewicht en vetmassa, maar de groep die specifiek vastte verloor minder spieren dan de groep die zich hielden aan het caloriebeperkend dieet.
2. Intermittent Fasting vermindert buikvet
Mensen met overgewicht die een tijdsbestek van 10 uur konden kiezen om te eten zolang ze de andere 14 uur van de dag niet aten, zagen na 12 weken een vermindering van de tailleomtrek en visceraal buikvet, volgens een rapport in het tijdschrift Cell Metabolism. Het lijkt erop dat deze manier van vasten zich dus vooral richt op het vet rond je buik.
3. Intermittent Fasting gaat ontstekingen tegen
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze eet-techniek een ontstekingsremmend effect kan hebben. Daarbij lijkt deze vorm van ontstekingsremming ook de hersenen te beschermen tegen geheugenstoornissen en depressie.
Ook kwam uit ditzelfde onderzoek dat Intermittent Fasting zelfs de longfunctie bij mensen met astma verbetert.
4. Intermittent Fasting kan je levensduur verlengen
Knaagdierstudies suggereren dat Intermittent Fasting ook de levensduur kan verlengen. In een onderzoek waarin ratten die onbeperkte toegang tot voedsel kregen, werden vergeleken met ratten die om de dag werden gevoed, leefden de ratten die vastten 83 procent langer dan degenen die zichzelf volvraten.
Zorg dat je goed weet waar je aan begint als je deze manier van vasten gaat proberen. Lees je in en wees je bewust van de effecten die het kan hebben op je gezondheid. Bij twijfel: raadpleeg een arts.