Vroeger waren scholen puur bedoeld om jongeren op te leiden tot gehoorzame en meegaande arbeiders, met standaardisatie van werkprocessen in het achterhoofd. “Bek houden en werken. Je mening boeit me geen moer, gewoon je werk doen”. Dat was een beetje de kern. Tegenwoordig accepteren werknemers dit niet meer, maar eigenlijk zijn weinig Nederlandse scholen gemoderniseerd en functioneren ze nog steeds als vroeger, waar standaardisatie nog steeds leersystemen stuurt.
Echter, de wereld wordt gedreven door een ondernemende en innovatieve economie. De economie vraagt niet meer om meningloze arbeiders die doen wat de baas zegt. We hebben kunstenaars, creatievelingen, hackers en verlichters nodig.
Mensen met een zesjesmentaliteit staan bekend om tegen het systeem aan te schoppen. Niet zomaar meegaand te zijn. Anders te denken. Een eigen mening te hebben. Dit maakt dat deze groep eigenschappen bezit om succesvoller te presteren in de samenleving, dan studenten die zich enkel druk maken om het behalen van een hoog cijfer. Hieronder tien punten die wellicht herkenbaar zijn.
1. Ze trekken het academische systeem in twijfel
Ze geloven niet in een gestandaardiseerde benadering. Ze zien fouten. Bijvoorbeeld dat leren op meerdere manieren kan en de leervorm die door het systeem wordt aangeboden alles behalve ultiem is.
2. Het zijn geen blinde volgers
Ze belopen geen rechte weg. Ze onderzoeken zijwegen en zijn pas overtuigd van die hoofdweg wanneer andere opties uitgesloten zijn.
3. Ze hebben niet de intentie indruk te maken op autoriteiten
Ja, ze hebben respect voor de docent (soms), maar het is niet zo dat ze deze boven hen plaatsen. Dit zijn geen begeleiders tot succes. Dat ben je zelf.
4. Er zijn belangrijkere dingen
Een dikke vinger richting cijfers. Studenten met een zesjesmentaliteit geven minder om de cijfers die ze krijgen. Zij steken energie in activiteiten die wél belangrijk zijn, zoals een instrument, vrienden; passies. Leven gebeurt niet alleen na schooltijd, ook op dat moment.
5. Ze hebben een eigen definitie van succes
Goede cijfers bieden een soort van veiligheid. Echter, voor zesjesmensen is veiligheid iets dat je intern zoekt. Geen externe definities van succes is vergelijkbaar met het succes dat men kan behalen met zelfbewustzijn en acceptatie. Het boeit ze niet waar de rest van de wereld om rivaliseert, zij stellen hun eigen doelen die voldoening geven.
6. Ze weten andermans talenten goed in te zetten
Waar andere studenten het allemaal zelf willen regelen, zorgen mensen met een zesjesmentaliteit ervoor dat ze de juiste mensen om zich heen verzamelen om een doel te behalen.
7. Mensen met een zesjesmentaliteit zijn zelflerend
Leren is top, alleen willen ze zelf hun leerrichting bepalen, zelf bepalen hoe te denken en zelf ontdekken.
8. Het zijn geen perfectionisten
Ze begrijpen dat fouten de beste manier is om te leren. Je moet eerst op je bek gaan, voordat je weet wat werkt.
“If you are not embarrassed by the first version of your product, you’ve launched too late.” — Reid Hoffman.
9. Ze verspillen niet zomaar energie
Het doel is om te leren. Van een acht een tien maken kost zoveel meer energie, dan de extra nuttige kennis die je opdoet en de voldoening die je daaruit haalt. Ze steken er nooit meer energie in dan nodig is, waardoor ze efficiënter, effectiever en meer gefocust te werk gaan.
10. Het zijn dromers
Tijdens colleges hebben ze de meest belangrijke punten er al wel uitgepikt. De rest van de tijd denken ze aan de dingen die ze willen bereiken in het leven. Ze zijn constant bezig met het verwerken van problemen, door het detailleren van hun ideeën en plannen.
Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je jouw toekomstige kinderen stimuleert om vooral niet te luisteren naar de docent, dat zesjes prima zijn en dat een jointje na schooltijd prima kan om je horizon te verbreden. Help ze met het vinden van hun passies, zelfbewustzijn en zelfacceptatie. Probeer dat te stimuleren en daar de aandacht op te vestigen. En als hij/zij er wel voldoening uithaalt om volgas te beuken voor de opleiding en tienen te scoren, is dat natuurlijk niets ergs.