Als je nog steeds denkt dat een oorlogsfilm standaard vol zit met geweld, dan is de Nederlandse film ‘Banier van het verzet’ een aangename openbaring. Heldendaden in oorlogstijd kunnen net zo indrukwekkend zijn zonder geweld en in de verfilming van het relatief onbekende verhaal over de Nederlandse bankier Walraven van Hall is dat zeker het geval. Niet het oorlogsgeweld, maar het geld speelt de hoofdrol. Met gevaar voor eigen leven sluist de bankier miljoenen Nederlandse guldens weg om het verzet te financieren. Dat valt uiteraard op een gegeven moment op.
Nederlandse oorlogsfilm ‘Bankier van het verzet’
Bankier Walraven van Hall en zijn broer Gijs spelen een ogenschijnlijk onbeduidende rol in het Nederlandse verzet ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De bankier, gespeeld door Barry Atsma, wordt gevraagd om zijn contacten in de financiële wereld te gebruiken ten dienste van het verzet. Van Wallraven aarzelt geen moment en bedenkt samen met zijn broer Gijs een uiterst listige constructie om een degelijk vermogen te genereren.
Risico op ontdekking wordt groter
In eerste instantie worden grote leningen afgesloten om de verschillende acties van het verzet tegen de Duitse overheersers te financieren. Dat blijkt al snel niet genoeg te zijn waardoor de vraag naar meer vermogen toeneemt. Samen met zijn broer bedenkt de slimme bankier een uiterst gevaarlijke constructie. Door middel van fraude worden nog ettelijke miljoenen vrij gemaakt. Het zou later de grootste fraudezaak worden uit de geschiedenis van de Nederlandse bankenwereld. Onder het oog van de Duitse bezetters verdwijnen miljoenen guldens (109 miljoen gulden) uit de Nederlandse bank. Naar mate de fraude omvangrijker wordt, neemt ook het risico toe. Steeds meer mensen weten ervan af en de kans op een fatale fout wordt met de tijd alleen maar groter.
Onbekend verzetsverhaal
‘Bankier van het Verzet’ is gebaseerd op het relatief onbekende verhaal van de organisatie achter het verzet. Hiervoor zijn niet de minste acteurs gebruikt, iets wat het succes dan ook verklaart. Zo zien we behalve Astsma en Derwig (Gijs Walraven van Hall), ook Fockeline Ouwerkerk, Raymond Thiry en Pierre Bokma. Het samenspel verraadt de ervaring en verloopt dan ook vlekkeloos.
De keuze voor deze acteurs zorgt ervoor dat de spanning in de film aanwezig blijft. Dat wil niet zeggen dat het gehele verhaal conform de waarheid is. Het plan om letterlijk geld te stelen zat zo ingenieus in elkaar dat het bijna onmogelijk was voor de bezetter om door te hebben wat er feitelijk gebeurde. De filmmakers vonden het daarom nodig om een extra element toe te voegen. In het echte verhaal ontbrak de echte ‘bad guy’ en dus werd de rol van Rost van Tonningen extra dik aangezet. Dit resulteerde in een ontzettend sterk spel tussen de van Halls en van Tonningen waardoor de film extra spannend is.
‘Bankier van het verzet’ is momenteel te zien bij Netflix