In Spotlight komt de waarheid aan het licht
In Spotlight staat een speciale afdeling van de krant The Boston Globe centraal. Deze afdeling, die net als de film Spotlight heet, focust zich op een speciale tak van journalistiek. De kleine groep journalisten is hierbij maanden bezig met het onderzoek doen naar een bepaald fenomeen. Op die manier kunnen ze dit fenomeen goed analyseren.
Aan het begin van de film voegt Marty Baron, een editor, zich bij de redactie van Spotlight. Hij wijst zijn team er op dat er zich in de Rooms-Katholieke kerk in Boston een groot misbruikschandaal afspeelt. Priesters die schuldig zijn aan misbruik worden overgeplaatst in plaats van gestraft, zodat het voornamelijk in de doofpot kan worden gehouden.
Spotlight besluit de keuze om de waarheid aan het licht te brengen, zelfs al is die waarheid duister.
Mooie thema’s
Er lijken twee thema’s centraal te staan in de film. Allereerst is dat de kracht van journalistiek. De verfilming van het waargebeurde verhaal laat zien hoe een kleine groep journalisten het kunnen opnemen tegen een grote instantie. De film hoeft niet vol te zitten met actie, maar is juist puur in de manier waarop de personages met elkaar werken aan hun doel.
Ten tweede benadrukt de film ook dat je altijd moet opstaan tegen onrecht. Wanneer je iets ziet, hoort of vermoedt wat slecht is, moet je dit niet negeren, maar er actie tegen ondernemen.
Sterke cast
De cast van Spotlight liegt er niet om. Mark Ruffalo, Liev Schreiber, Rachel McAdams en Stanley Tucci spelen allemaal rollen in de film. Die film is overigens geregisseerd door Tom McCarthy, die we onder andere kennen van 13 Reasons Why. Met een plot, acteurs en regisseur als dit, snappen we wel dat de film de Oscar voor Beste Film won.
Kijk de trailer hier onder.