Beslissingen voor jezelf versus die van een ander
Evan Polman is een professor van de Wisconsin School of Business en hij legt uit hoe mensen veel makkelijker beslissingen maken en oplossingen vinden voor anderen. Dit kan zijn op het gebied van een nieuwe baan, een opslag of het kiezen van je broodje bij de Subway. Ons beslissingsproces voor anderen lijkt veel helderder en logischer dan wanneer wij soortgelijke beslissingen voor onszelf moeten nemen. Bij eigen beslissingen is onze houding vaak voorzichtig waar die bij beslissingen voor andere veel avontuurlijker is. Dit statement besloot Polman te gaan testen. Er zijn ruim 1000 mensen gevraagd om beslissingen te maken over restaurants, datingprofielen en banen. Voor hunzelf én voor anderen.
Dit uit zich in zeer herkenbare situaties. Vooraf zou je kunnen zeggen dat avontuurlijk niet direct beter is dan voorzichtig en dat zal dan in bepaalde gevallen ook zeker zo zijn. Echter is de avontuurlijke optie in veel gevallen ook de meest belonende. Kijk bijvoorbeeld naar het vragen om opslag. Bij een ander zul je dit vaak aanmoedigen (avontuurlijk). Bij jezelf zal je vaker terughoudender zijn (voorzichtig). Een betere verwoording is wellicht optimistisch versus ‘pessimistisch’. Bij onszelf denken we sneller aan alle dingen die fout kunnen gaan, waar we bij anderen vooral focussen op het positieve.
Ben een vlieg op de muur
Nu is het een goed advies om een goede en eerlijke vriend te hebben die jouw beslissingsproces van andere invalshoeken kan voorzien. Echter is het nog beter wanneer jij zelf als deze ‘goede vriend’ kan fungeren. Polman stelt dat je hiervoor het ‘vlieg op de muur’ principe moet kunnen hanteren. Herformuleer vragen van ‘wat kan ik doen?’ naar ‘wat zou jij doen?’. Je kan je ook proberen in te beelden wat voor advies je jouw beste vriend in dezelfde situatie zou geven, of zelfs welk advies je beste vriend jou zou geven. Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst!
Een handige levensles van de wetenschap. Advies is er in alle vormen en maten. Check hier wat levenslessen van zestigers waar je écht iets aan hebt.