Wat is het beste begin voor een productieve dag?
Als we wakker worden hebben we in principe een hele grote mogelijkheid voor ons om iets goeds met de dag te doen, wij allemaal. In een ideale situatie worden we wakker, nemen we een goed ontbijt en stellen we een aantal doelen voor deze dag. Vervolgens gaan we vol goede moed aan de slag en maken we er een productieve dag van. In de praktijk gaat het echter meteen als we wakker worden al vaak mis. Je drukt een paar keer op de snooze knop, moet vervolgens haasten en hebt geen eens tijd voor een fatsoenlijk ontbijt. Niet echt een veelbelovend begin natuurlijk.
Om vaker een productieve dag te beleven kun je het beter anders aanpakken. Die snooze knop is heel verleidelijk maar helpt eigenlijk helemaal niets. Zet je wekker gewoon op het laatst mogelijke tijdstip dat je kunt opstaan. Zorg er dan wel voor dat je genoeg tijd hebt voor een ochtendritueel waarmee je de dag goed begint. Sta meteen op, neem een douche of wat je het liefst doet en maak een goed ontbijtje voor jezelf. Het liefst natuurlijk met een goede kop koffie. Neem vervolgens wat tijd om de dag alvast door te nemen en wat doelen voor jezelf te stellen. Deze twee onderstaande vragen helpen je hierbij heel goed op weg, stel deze vragen elke (werk) dag opnieuw en je begint vol goede moed.
Vraag 1: Wat moet er gebeuren om van vandaag een succesvolle dag te maken?
Gedragswetenschappers zijn het erover eens dat hetgeen waar we op focussen ons gedrag voor een groot deel bepaalt. Dit betekent dus ook dat het in theorie eigenlijk vrij simpel is om jezelf te bewegen tot bepaalde acties. Je moet je er gewoon op focussen en dit blijven doen, dan zal dit vroeg of laat leiden tot actie. De eerste vraag gaat vooral over de dingen die je graag zou zien gebeuren op een dag. Je hoeft niet per se direct een antwoord op deze vraag te hebben, het gaat er vooral om dat je nadenkt over wat je graag zou willen. Misschien wil je een spetterende presentatie houden bij een klant, een goed dossier afleveren bij je baas of nieuwe stappen maken in de gym. Het maakt niet uit wat het is, als het voor jezelf maar belangrijk is.
Alleen bedenken wat je zou willen dat er gebeurt is natuurlijk niet genoeg. Dit wil ook zeker niet zeggen dat het daadwerkelijk gaat gebeuren. Een groot deel van de gebeurtenissen op een dag liggen niet eens (volledig) binnen je eigen controle. Als je wil dat een cliënt iets wel of juist niet gaat doen, kan het altijd zijn dat dit gewoon niet gebeurt, zonder dat het jouw fout is. Wat anderen doen kun je nu eenmaal niet bepalen. Maar dit wil niet zeggen dat je maar gewoon moet toekijken wat er gebeurt. Je hebt wel degelijk invloed op anderen en op gebeurtenissen, zeker op hoe je omgaat met de zaken die voorvallen. Waar je sowieso invloed op hebt is je eigen handelen, en daar gaat de tweede vraag over.
Vraag 2: Wat moet ik doen om de kans op een succesvolle dag zo groot mogelijk te maken?
Volgens onderzoek van gedragswetenschappers bevordert het stellen van dit soort vragen aan jezelf, en dan vooral het nadenken over een antwoord, de kans dat je erachter komt hoe je moet bereiken wat je wil. Dit omdat je focust op bezigheden die je echt moet doen om iets te bereiken. Als de eerste vraag je duidelijk heeft gemaakt wat je wil, dan maakt deze vraag je duidelijk wat je hier zelf aan kunt doen. Het doel van de tweede vraag is om je mindset te veranderen van ”dit zou ik willen” in ”dit is hoe ik het ga bereiken.”
Het stellen van deze twee vragen, nog voordat je daadwerkelijk iets hebt gedaan in de ochtend, zorgt ervoor dat je weet wat je wenst van de dag en hoe je je dag productief kan inrichten. Dit is heel belangrijk en effectief, want de meesten denken niet genoeg na over het verloop van de dag. En vaak al helemaal niet over de gewenste uitkomst van een dag. Wat we eigenlijk het grootste deel van de tijd doen, is terugvallen in routines, zelfs wanneer andere dingen op dat moment belangrijker zijn. Dit betekent eigenlijk vooral verloren tijd en onafgemaakte to-do lijstjes. Stel jezelf dus deze twee vragen bij het ontbijt. Het geeft dus niet als je het antwoord niet direct weet. Het gaat erom dat je erover nadenkt en er vervolgens naar handelt natuurlijk. Zo beleef jij de kickstart van een productieve dag die jou dichter bij je doelen en dromen brengt.
Neem een voorbeeld aan succesvolle mensen, en wat zij doen voor een productieve dag.