1. Wees diplomatiek

Antwoord altijd met een hoog niveau van diplomatie, professionaliteit en begrip richting de andere partij. Bespreek jouw onderhandelingen met wederzijdse belangen waarin jouw voordelen aanvoelen als hun eigen.

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede deal vraagt om voorbereiding, zodat jij de juiste antwoorden op mogelijk moeilijke vragen kan geven. Stel jezelf een aantal vragen; Wat wil je bereiken in deze meeting? Met welke positie ben jij comfortabel? Tussen deze twee antwoorden in zit de juiste deal. Daarnaast kom met een duidelijke lijst van redenen waarom jouw voorstel gunstig is voor de oppositie. Dit zal het gemakkelijker maken om de deal gedaan te krijgen.

Man man onderhandelen als een baas 45

3. Doe onderzoek naar de oppositie

Het is belangrijk om de belangen van de tegenpartij te weten. Doe onderzoek naar de persoon/bedrijf om te profiteren van jouw sterke en hun zwakke punten. Bewapen je met deze kennis, en sla toe wanneer nodig is.

4. Resultaten, resultaten en nog meer resultaten

Het resultaat geldt. Wat geeft de beste resultaten op lange termijn voor beide partijen.

You never get what you deserve, only what you have the leverage to negotiate

5. Geef aandacht aan lichaamstaal

Ken de taal van het lichaam. Weet wanneer de andere partij het eens of oneens is met jouw voorstel voordat ze dit uitspreken. Hierdoor kan je tijdens het onderhandelen kleine aanpassingen maken waardoor de tegenpartij zich comfortabel voelt. Let op, de positieve lichaamstaal omvat het knikken van het hoofd, direct oogcontact en vooroverbuigen. De negatieve symptomen zijn het gebrek aan oogcontact, armen over elkaar of wegdraaien.

Man man onderhandelen als een baas 3

6. Wees een goede luisteraar

Luister aandachtig, laat zien dat je betrokken bent zonder dat jouw positie in gevaar komt. Stel gerichte vragen zodat de oppositie hun bezorgdheid kan uiten. Hoe meer je weet, hoe makkelijker je de problemen kunt oplossen en jouw doel kunt bereiken.

7. Elke deal moet voelen als een win-win

Het begrip hebben voor de prioriteiten van de ander is eveneens zo belangrijk als het begrijpen van je eigen. De beste deal wordt gemaakt als beiden partijen zich comfortabel voelen, zonder dat het jouw eigen positie zal verzwakken. Je zult altijd een aantal kleine dingen inruilen voor het grotere succes.