Van wat voor werk krijg ik energie?
Neem wat tijd voor jezelf en denk goed na over momenten waarbij je gelukkig werd van werkgerelateerde activiteiten. Denk terug aan dat moment. Hoe voelde je je? Wat was je aan het doen? Waarom werd je hier zo gelukkig van? Dit kan extreem variëren. Waar sommige energie krijgen van probleemoplossende sessies in teams, worden andere gelukkig van een individuele afgeronde opdracht. Word jij als manager vooral blij van persoonlijke groei bij mensen uit je team? Dan kan je werk als coach overwegen. Haal jij juist voldoening uit het optimaliseren van processen? Dan kan je werken als consultant overwegen. Dit is natuurlijk erg kort door de bocht, maar probeer de momenten waar jij energie van krijgt te combineren aan mogelijke functies.
Welke toegevoegde waarde inspireert mij?
Dagelijks bied jij veel toegevoegde waarde aan het bedrijf waar je werkt. Wat deze specifieke waarde echter betekent voor jou is essentieel. Hoe meer positieve impact dit heeft op jouw eigen gesteldheid, hoe meer inzet jij kan leveren om deze waarde te bieden. Denk goed na over wat dit voor jou is, in welk veld jij dit het meest kan bewerkstelligen en ook de reden waarom juist dit je dat goede gevoel geeft.
Welke kwaliteiten ontwikkel ik graag?
Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en minpunten. Echter betekent het uitoefenen van een kwaliteit niet per se dat je hier ook enorm veel plezier aan beleeft. Ga de momenten na waar jij het meeste plezier en de meeste energie uit haalde en achterhaal welke kwaliteiten van jezelf je hierbij benutte. Kwaliteiten van jezelf herkennen en benoemen is niet altijd makkelijk. Durf dus ook aan collega’s te vragen hoe zij deze vraag over jou zouden beantwoorden.
Binnen welke werkcultuur excelleer ik?
Waar de één niet moet denken aan een verschijning op het werk in alles minder dan een 3-delig pak, kan de ander een te zakelijke werksfeer niet uitstaan. Weet in wat voor sfeer jij je kwaliteiten optimaal benut en ga op zoek naar iets waarvan de bedrijfscultuur past bij jouw voorkeuren.
Wat zijn andere eisen en deal-brekers?
Locatie, salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden etc. Het klinkt logisch, maar veel mensen die ongelukkig zijn met hun baan laten dit soort eisen verwateren. Ze maken zich zelf wijs dat de voordelen wel opwegen tegen de nadelen. Hoewel je zo nu en dan moet geven en nemen, is het belangrijk goed te weten wat jij echt wilt.
Formuleer met de antwoorden op deze vragen jouw droombaan
Na het beantwoorden van deze vragen is het tijd jouw droombaan te formuleren voor jezelf.
Bijvoorbeeld: Mijn droombaan is een baan waarbij ik connecties op zakelijk en persoonlijk niveau kan maken, om zo zelf te ontwikkelen en het bedrijf te laten groeien. Ik breng graag nieuwe en passende business binnen bij het bedrijf waar ik werk en doe dit door mijn sociale vaardigheden en leergierige houding optimaal in te zetten. Ik excelleer binnen een flexibele werkomgeving waarbij ik vrij gelaten wordt in mijn doen en laten, maar wel samen met het bedrijf naar persoonlijke en zakelijke doelen toe werk. Omgeving en arbeidsvoorwaarden hangen allen af van wat een bedrijf mij kan bieden op de eerder genoemde verlangens.
Het is lastig zat, maar zeker een poging waard. Net zoals deze lastige skills die ook sowieso het proberen waard zijn.