Meer werk gedaan krijgen in minder tijd. Dit klinkt voor velen onmogelijk. Ideaal gezien werken we een vast gedeelte van de dag, houden we tijd over voor hobby’s, vrienden en pakken we ook nog even acht uur slaap. Ook dit klinkt voor velen als iets wat onmogelijk is. Je kent het wel: je hebt een mooie planning gemaakt en ineens komt er een enorme berg met werk aanzetten. Het idee om om vijf uur naar huis te gaan is een verloren zaak. Je besteld maar snel een vette hap op je werk, zegt je cross-fit les af en baalt dat je hele planning in de war is geschopt. Het kan ook anders. Onderzoek toont aan dat je door deze vijf methodes toe te passen productiever op het werk bent en meer tijd over houdt voor hobby’s, vrienden, je vriendinnetje en slaap. En ze zijn nog realistisch ook.

1. Stop met multi-tasken

Velen denken dat ze het kunnen en dat het effectief is. Onderzoek bewijst het tegendeel: multi-tasken is minder productief dan je focussen op een enkele taak. Daarbij zijn de mensen die zeggen dat ze goed kunnen multi-tasken, hier ook nog eens het slechtst in. In plaats van je bezig te houden met drie dingen tegelijk, focus je enkel op één activiteit. Maak een planning, geef elke taak een prioriteit en werk de taken stapsgewijs af. Je zult in een kortere tijd veel meer bereiken.

2. Neem je dagelijkse adempauze

Waar multi-tasken chaos creëert en je dag minder productief zal laten verlopen kan een dagelijks rustmoment juist bijdragen aan de productiviteit. Velen zullen tussen het werk door even snel Facebook checken, of een snapchat maken. Plan voor jezelf in wanneer jij je rustmoment pakt en doe dan ook letterlijk niks werkgerelateert. Ga 20 minuten door het park lopen, drink buiten een kop koffie of ga tafelvoetballen met een collega. Zoek voor jezelf uit hoe jij het beste een rust moment kunt nemen. Je zult na deze 20 minuten weer compleet opgeladen zijn en je dag vele malen productiever benutten.

man man rust moment

3. Laat het werk niet je leven beïnvloeden

De meest productieve mensen zijn degene die het werk compleet los kunnen maken. Hier staat tegenover dat wanneer ze werken, zich voor de volle 100% inzetten. Vind een balans tussen je werk en je passies. Wanneer je alleen maar werkt is die adempauze van 20 minuten niet voldoende. Vind iets waar jij je volledig in kwijt kunt.

4. Ontdek wanneer jij het meest productief bent

Ben jij een ochtendmens die om 06:00 uur ’s ochtends opstaat om te gaan hardlopen en vervolgens urenlang productief werkt of heb jij jou geniale ingevingen om 02:00 ’s nachts? Het heeft allemaal te maken met je lichaamstemperatuur. Je werkt namelijk het productiefst wanneer je een hoge lichaamstemperatuur hebt. Wanneer dit is verschilt per persoon. Pas hier je planning op aan. Vroege vogel? Check hier de koffietenten waar jij productief je dag kunt beginnen:

5. Heb plezier, ook tijdens je werk

Plezier. Dit willen mensen nog wel eens vergeten. Het is van essentieel belang dat je plezier hebt in wat je doet. Ook je werk. Onderzoek toont aan dat plezier niet enkel de zorgt voor een hogere productiviteit en motivatie, maar ook leidt tot meer creativiteit.

man man meer uit je dag

Zorg ervoor dat je niet in een sleur raakt waarbij je werk je leven negatief beïnvloed. Zorg ervoor dat je plezier hebt, zowel tijdens als buiten je werk om. Pak je dagelijkse rustmoment  en bepaal voor jezelf wanneer jij het productiefst bent.