Een borrelplank mag best een beetje vernieuwend zijn
Laten we vooropstellen dat de meeste borrels een explosie van gezelligheid en spontaniteit kennen. Wat ons betreft borrelen we iedere dag wel even, maar aangezien dat ervoor zou zorgen dat er minder werk wordt verzet, houden we het veelal bij de ‘vrijmibo’. Als er dan een borrel plaatsvindt, dan hebben we meteen een excuus om ’t er eens goed van te nemen.
Ondanks dat de gezelligheid dan centraal staat, kun je er wel voor zorgen dat het allemaal nét iets leuker wordt door een beetje na te denken over je borrel en er wat moeite in te steken. Niet teveel, maar net genoeg om het af te maken. Een goed gevulde borrelplank is hierbij van grote waarde. We gaan je daarbij helpen en hebben 5 items op een rijtje gezet die niet mogen ontbreken.
1. Jamaican Rum Style kippenpootjes
De Jamaicanen staan erom bekend dat ze hun vlees – voornamelijk kip, geit en varkensvlees – bereiden op een speciale manier. Dit wordt ‘Jerk‘ genoemd. Jerk Chicken is een veelvoorkomend gerecht en een absolute aanrader voor mensen die hun vlees graag goed gekruid en smaakvol hebben. Om het geheel net iets mannelijker te maken hebben we besloten om er een ‘scherp randje’ aan te maken. Hieronder zie je ’t recept voor onze ‘Jamaican Rum Style kippenpootjes‘.
- Recept voor 4 kippenpoten
- 1 bosje lente-ui, het wit en groen in stukjes van 2,5 cm gesneden
- 2 sjalotjes, grof gesnipperd
- 3 tenen knoflook, grof gesnipperd
- 1 à 2 Scotch Bonnet pepers, zaadjes verwijderd, voor hetere kip het zaad laten zitten
- 1 theelepel verse tijm of een ½ theelepel gedroogde tijm
- 1½ theelepel grof zeezout
- 1 theelepel zwarte peper, versgemalen
- ½ theelepel piment, gemalen
- ¼ cup zonnebloemolie
- 1 scheut Black Jamaica Rum (afhankelijk van je persoonlijke smaak)
Om te beginnen maak je drie snedes (tot op het bot) in de kippenpoten. Zorg dat ze evenredig verdeeld zijn, zodat de marinade goed in het vlees kan trekken. Gooi alle ingrediënten (behalve de kippenpoten) in de blender en voeg er naar wens zonnebloemolie en rum aan toe. Zodra de marinade klaar is, strijk je de kip aan alle kanten in en laat je ’t vlees – liefst in een zip-lock bag – rusten in de koelkast. De minimale periode is 4 uur, maar voor een optimale smaak wordt een hele nacht geadviseerd. Vervolgens verwarm je de grill tot 175 graden en verwarm de kip zo’n 6 tot 10 minuten per kant. Et Voila! Als een volwaardig keukenprins heb je de lekkerste kip ter wereld gemaakt.
2. Gazpacho
Gazpacho is de frisse toevoeging die we maar wat vaak vinden ontbreken. Het is een koud drankje dat z’n roots vindt in Zuid-Spanje en met enige regelmaat terug te vinden is op de menukaart van een restaurant. Wat ons betreft mag dit item ook terugkomen op de borrelplank. Aangezien niet iedereen (lees: wij niet) in staat is om gazpacho te maken, kiezen wij voor de best mogelijke kant en klare gazpacho.
De beste optie die we hier in Nederland kunnen kopen is Alvalle Gazpacho. Dit merk maakt van onder andere tomaten, ui, Spaanse paprika en komkommer de meest verse gazpacho. Een item dat prima tot z’n recht komt op de borrelplank. Het is een frisse toevoeging en bovendien een goede combinatie met bijvoorbeeld een schaaltje goede olijven. Daarnaast is het de vegetarische afwisseling die we – zeker in deze tijd – niet mogen vergeten.
3. Dukkah met olijfolie en noten
Een hartige dip mag natuurlijk niet ontbreken. Stukjes brood zijn lekker, maar met een dip ernaast weet je zeker dat het af is. Dukkah (of Dukka) is een dip die z’n oorsprong vindt in het Midden-Oosten. Door de mix van specerijen en noten samen te voegen met olijfolie is het een perfecte toevoeging aan je borrelplank. De combinatie van ingrediënten maakt het een ware smaakmaker. Met het recept hieronder weet je zeker dat je weer een geslaagd item aan je lijstje toe kunt voegen.
- 25 gram pistachenoten
- 50 gram hazelnoten
- 10 gram gedroogde kikkererwten
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel karwijzaad
- 2 theelepels sesamzaad
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel paprika vlokken (pul biber)
- 1 theelepel grof zeezout
- 1 theelepel cayennepeper
- ½ theelepel zwarte peperkorrels
Om te beginnen rooster je de kikkererwten en de noten enkele minuten in een koekenpan. Belangrijk is dat je hierbij geen olie gebruikt. Vervolgens voeg je het korianderzaad, komijnzaad, karwijzaad en het sesamzaad toe en rooster je het mengsel nog eens gedurende één minuut. Pak vervolgens een granieten kom waar je alle ingrediënten die hierboven genoemd staan samenvoegt. Stamp het geheel fijn, maar laat enkele stukjes heel, zodat het een ‘knapperig’ geheel wordt. Zodra je gaat borrelen voeg je alles samen in een kommetje en klaar is je dip.
4. Badass Smokey Whisky saus
Nu de BBQ een gigantische opmars heeft gemaakt in de afgelopen jaren en wij mannen onszelf steeds vaker als ‘Masters of Meat‘ bestempelen, zijn ook de smaakmakers steeds vaker in trek. Een van de absolute toppers is toch wel de Smokey Whisky saus. Een saus die met een beetje pittigheid veruit de favoriet is van ons en van menig andere man. Met dit recept heb je gegarandeerd een lekkere saus te pakken:
- 250 ml Ketchup
- 150 ml Jameson Irish Whiskey (of een andere whisky naar keuze)
- 150 ml Witte wijn azijn
- 2 eetlepels Worcestershire saus
- 4 eetlepels Dijon mosterd
- 4 teentjes knoflook, uitgeperst
- 4 eetlepels gedroogde uitjes
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
De bereidingswijze voor deze saus is doodeenvoudig: voeg alle ingrediënten samen in een pan met een dikke bodem en verhit de boel geleidelijk. Mocht je ‘m wat scherper willen, voeg dan wat Cayenne-peper of iets meer Dijon mosterd toe. Klaar is je succes-sausje!
Een borrelplank waar je ‘U’ tegen zegt
Het is natuurlijk een voorzetje vanuit onze kant, maar het lijstje hierboven bewijst dat je niet altijd hoeft te kiezen voor ‘kaas en leverworst’. Een borrel is goed wanneer alles klopt, van begin tot einde. Dit wil niet zeggen dat het ongelooflijk veel tijd en moeite moet kosten, maar je mag er best wat variatie in gooien. Probeer het een keer uit en je zal zien dat mensen met een grote glimlach huiswaarts keren – althans, daar gaan we vanuit.