Het verhaal van Talisker

We maken eerst even een enorme flashback, gezien de oorsprong van Talisker ver in het verleden ligt. De gebroeders Hugh en Kenneth MacAskill besluiten in 1825 af te reizen naar het afgelegen eiland Skye vanaf ’t kleinere eiland Eigg. Het Schotse Isle of Skye wordt getypeerd door ruige landschappen en tachtig kilometers aan fantastische uitzichten, maar de broers besluiten dat het eiland de perfecte basis voor hun zakenplan is. Hier bouwen ze, ondanks het grote verzet van de plaatselijke bevolking, de Talisker Distillery aan de kust. De zaken lopen goed en de Distillery wordt verhuurd aan Donald McLellan. Zelfs na de tweede wereldoorlog én een fikse brand zegeviert Talisker, en de full-bodied single malt verandert in top tempo in de meest toegankelijke whisky met zijn verleidelijke zoete smaak.

De unieke smaak van Talisker whisky

Talisker is dan wel de eerste whisky die geproduceerd werd op het eiland Skye, maar de sterke drank is al in omloop vanaf de vijftiende eeuw. Wat Taliskers whisky dan zo bijzonder maakt? De smaak. De one-of-a-kind opstelling van de ketels in de Distillery geeft Talisker zijn unieke zoete, rokerige maar toch enorm krachtige smaak. Talisker is ook bekend van zijn turfachtige smaak. Dit heeft te maken met het drogen van mout, en zorgt voor de rookachtige smaak in de drank. Je kan de whisky’s puur drinken, met een paar druppels water of on the rocks.

Talisker Whisky

Het merk Talisker staat direct in lijn met de natuur en representeert dan ook de hele back to nature-levensstijl. Hoe kan het ook anders, met zo’n eilandbasis vol met ruige natuur, zilte zeelucht en omringd met water? Daarnaast is Talisker te herkennen aan het avontuurlijke karakter en de connectie met de zee, die volgens kenners zelfs in de smaak en ondertoon van de whisky naar voren komt. Dat is ook niet gek, gezien de whisky aan de zee gedestilleerd wordt. Die link met de natuur, de zee en het avontuurlijke leven was ook present toen wij met Talisker in Zeeland op pad gingen. Hier zijn we wezen kajakken op de Noordzee en hebben we zeewier geplukt. Daarnaast kregen we niet alleen heerlijke glazen Talisker, maar ook culinaire gerechten met elementen uit de zee voorgeschoteld door Zeeuwse sterrenchef Syrco Bakker. Hij combineerde verschillende gangen met de drie varianten op de single malt whisky: de Storm, de Skye en de 10 Years.

Talisker 10 Years

Ah, de klassieker. Dit is sowieso één van de beste aankopen die je kunt doen als het gaat om whisky, als het om de beste prijs-kwaliteitsverhouding gaat. De Talisker 10 Years is scherp, rokerig en afgerond. Hij heeft meer turf dan de Skye en is licht stroperig en is lichtelijk zuur in de smaak. De geur is echter zoetig door vanille en vers fruit. Hij staat bekend om het maritieme aspect, gecombineerd met rokerige en kruidige invloeden. Eigenlijk is ’t dus Isle of Skye in een fles. De ideale whisky voor de ietwat koudere avonden voor de open haard.

Wanneer je de 10 Years combineert met bepaalde gerechten, raden wij aan om met rijke smaken te werken. Producten als bacon, sint-jakobsschelpen, kip, lam of varkensvlees zijn fantastisch in combinatie met deze whisky.

Talisker Skye

De tijden veranderen en onder vernieuwing kom je vandaag de dag niet uit. Met dit gegeven in het achterhoofd is nieuwkomer Skye ontwikkeld, met oog op de beginnende whiskydrinker. Dit is namelijk de meest toegankelijke, mildere variant. De Talisker Skye Edition is een whisky met een wat zoetere nasmaak, gezien er aroma’s van toffee, honing en vanille-ijs in zijn verwerkt. Verder proef je gedroogd fruit en citroen of limoen. Dat wil niet zeggen dat het afdoet aan de rokerige smaak die whisky’s over het algemeen typeert. De twee zijn absoluut in balans.

De afdronk? Enigszins drogend, licht zoet en (fris)zuur, met zelfs wat kruidige tonen. De Skye valt per-fect te combineren met bijvoorbeeld oesters of gerookte zalm. De oesters kregen wij ook voorgeschoteld tijdens ons Talisker Adventure, en die smaakcombinatie kunnen we je van harte aanbevelen. Voor de liefhebber van kaas; pak de zachtere variant. En mocht je juist willen experimenteren; de Skye kan ook goed gaan met een pittige curry. Onverwachts, maar waar.

Talisker Whisky

Talisker Storm

De Talisker Storm is wellicht iets aparter en heftiger van smaak dan de Skye, door de aroma’s van witte peper en chilipeper. Ondanks de smaak van citrusvruchten en banaan voeren de pittige bestanddelen de boventoon in deze whisky. Er zitten meer lagen in, qua geur maar zeker ook wat betreft de diepgang. Deze is dus gemaakt voor de gedurfde man die houdt van rokerige spice.

Nu is een goede whisky met een sigaar altijd een fantastische optie, maar soms behoeft het lichaam ook wat voedsel. Gezien de Talisker Storm al zo’n rokerige smaak heeft, kan je gerookte zalm beter overslaan. Je kan met de Storm alle kanten op, maar houd het wel bij producten die rijk van smaak en iets vettiger zijn. Voorbeelden hiervan zijn de pittige kazen (denk aan blauwschimmelkaas), vettige soorten vis, een goed stuk vlees of bijvoorbeeld pure chocolade.

Al met al, de whisky’s van Talisker zijn met recht parels te noemen. Of je nu beginnend whiskydrinker bent of al langer mee doet, Talisker heeft wat jij wil. Mocht je nog wat meer beelden van ons Talisker avontuur in Zeeland willen zien, check de video hieronder even.

In samenwerking met Talisker