1. Weet waarom mensen beleggen in edelmetalen

De schaarste is een van de belangrijkste reden dat edelmetalen al duizenden jaren lang worden gebruikt als ruilmiddel en waardeopslag. Daar waar valuta minder waard worden en centrale banken geld bijdrukken wanneer zij dat nodig achten, is goud juist een schaars goed waarbij de hoeveelheid niet door een centrale bank of overheid vergroot kan worden.

Ook is een beleggingsportefeuille met goud minder wisselvallig dan eentje zonder goud. Het is een defensieve belegging binnen je portefeuille en behoudt koopkracht over een langere periode. Als klapper op de vuurpijl verviervoudigden de goudprijzen sinds het jaar 2000.

Investeren in goud

Edelmetalen bieden bescherming tegen een financiële of bancaire crisis, het is namelijk een van de weinige beleggingen zonder tegenpartijrisico. Wanneer het economisch slecht gaat en er onzekere tijden aanbreken, zie je ook dat veel mensen terugvallen op hetgeen wat al jaren zijn waarde weet te behouden, namelijk edelmetalen.

2. Ken de beste plekken om goud, zilver en platina te kopen

Dit is hoe dan ook de belangrijkste tip voor beginners. Je bent namelijk met belangrijke geldzaken bezig, dus is het van groot belang dat je kiest voor een gerenommeerd bedrijf. Wij hebben een dikke vette aanrader voor je: GoldRepublic.

Sinds 2010 maakt oprichtster Marleen Evertsz het met GoldRepublic mogelijk om in fysiek beleggingsgoud te investeren. “Natuurlijk kun je bij iedere bank goud kopen en erin beleggen, maar 99% van de aanbieders kunnen geen baarnummers verstrekken wat simpelweg betekent dat je het goud niet fysiek bezit, maar dat je onderdeel bent van een pool goud die op de balans van een derde partij staat. Dat is niet transparant.”

Investeren in goud

“Maar de belangrijkste reden om GoldRepublic op te richten is dat we sinds 2008 weten dat veilige beleggingen toch niet zo veilig blijken te zijn. Ik wilde de asset, het goud in dit geval, ook zelf echt hebben, ergens in een kluis buiten het financiële systeem. Je koopt goud tenslotte voor als het misgaat.”, aldus Evertsz.

3. Ken de risico’s

Voordat je begint met het investeren in edelmetalen als goud, zilver en platina is het goed om te weten welke risico’s hierbij horen. Op basis van de risico’s kan je bepalen of je wel in edelmetalen wil investeren en in welk edelmetaal je dat zou willen doen.

Allereerst is er het koersrisico, welke afhankelijk is van de bewegingen in de markt. Het kan zo zijn dat de waarde van edelmetaal verandert, waardoor het mogelijk is dat de waarde van jouw edelmetaal gedaald is ten opzichte van wat jij ervoor hebt betaald. Echter wens je natuurlijk het omgekeerde effect, dat het meer waard is dan dat jij er toentertijd voor hebt neergelegd.

investeren in zilver

Verder dien je ook rekening te houden met de wisselkoers. De waarde van edelmetaal wordt namelijk uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Aangezien de euro ons betaalmiddel is, heeft de wisselkoers ook effect op jouw transacties. Zo zal een waardestijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro een positief effect hebben voor jou als investeerder.

Check hier alle andere risico’s van een belegging in edelmetaal.

4. Zorg ervoor dat je fysiek de beschikking krijgt over je aankoop

Wanneer jij een aankoop doet waarbij je slechts een bewijs overhandigt krijgt van de aankoop, kan je jezelf al voor je kop slaan. Dit is namelijk niet zonder risico’s. Er wordt namelijk zo’n honderd keer meer goud verhandeld op papier dan dat er daadwerkelijk fysiek beschikbaar is. Het bewijs dat je edelmetalen écht dient aan te schaffen bij een bedrijf met een AFM-vergunning. Van deze waakhond voor de financiële markten kreeg GoldRepublic in 2010 als eerste edelmetaal verkoper ooit een vergunning. 

5. Een veilige opbergplek is noodzakelijk

Het moment is daar: je hebt eindelijk die spannende aankoop gedaan. Gefeliciteerd! Echter sta je nu voor een volgende uitdaging: de beveiliging van jouw aanschaf. Bij GoldRepublic kan jij ervoor kiezen om het direct op te laten slaan in een zwaarbeveiligde kluis. Je kan zelf je kluislocatie kiezen: Zürich, Amsterdam of Frankfurt.

Naast het feit dat je edelmetaal hier echt professioneel opgeslagen wordt bij onafhankelijke kluisbewaarders, ben je ook 100% verzekerd tegen diefstal en schade en kan je geld opnemen op elk gewenst moment. Dit brengt verder nog meer belangrijke voordelen met zich mee: wanneer je het opslaat in bijvoorbeeld Zürich of Frankrijk, hoef je geen 21% BTW te betalen bij het uitleveren van zilver én wanneer je besluit jouw bezit te verkopen, dan heb je een terugkoopgarantie vanuit GoldRepublic.

Beleggen in goud GoldRepublic

Ook is er een optie #2: jouw gekochte edelmetaal thuis laten bezorgen om er zelf voor te zorgen. Wanneer jij grote hoeveelheden bestelt, moet je er wel voor zorgen dat het mogelijk en veilig is in jouw omgeving. Maar als je kijkt naar de voordelen van het professioneel opslaan in een kluis, dan is dat de ‘safe’ choice.

In samenwerking met GoldRepublic