Wie ben je?
Ik ben Floris, maar iedereen noemt me altijd Flo. Toen ik begon met werken was dat in een compleet andere branch. Ik ben meer opgeleid in de marketing en techwereld. Toch wilde ik graag verandering teweegbrengen. Ik had altijd al affiniteit met gezichtsverzorging. Ik was ook een beetje de ijdele van de vriendengroep. Vanuit deze passie besloot ik om in het diepe te springen.
Hoe is Salon d’Homme begonnen?
Ik heb vier jaar geleden besloten om deze carrièreswitch te maken. Om dit goed te kunnen doen, moest ik mijzelf eerst goed wegwijs maken op het gebied van huidverzorging. Ik heb een jaar lang kennis opgedaan om productadviezen en behandelingen op het gebied van huidverzorging te kunnen uitvoeren. Zowel praktische als theoretische kennis deed ik in dit jaar op. Na dat jaar heb ik aan mijn goede vriend Randy, de eigenaar van About Lifestyle in Amsterdam, gevraagd of ik bij hem in zijn pand een ruimte kon huren, en daar kon gaan werken. Zo is eigenlijk het concept begonnen, op 20 vierkante meter in dat pand.
Hoe heb je jouw onderneming opgebouwd?
Ik vind het belangrijk om dat echt heel rustig aan te doen. Ik heb in het verleden ook een andere onderneming gehad in dezelfde branche en daarvan heb ik veel geleerd. Salon d’Homme wilde ik graag gewoon beginnen op die 20 vierkante meter en doorgroeien wanneer het goed voelde. Nu werken we met z’n vieren en hebben we onze capaciteit recentelijk verdubbeld.
Toen ik het idee had om dit te beginnen, dacht ik nog: ‘ik ga de ondernemer zijn, en daarnaast ga ik een vrouwelijke schoonheidsspecialiste inhuren.’ Op een gegeven moment dacht ik: ‘nee, ik wil alles zelf ook kunnen’. Toen heb ik er bewust voor gekozen om een opleidingstraject te volgen en mezelf alles eigen te maken. Door naast het ondernemen ook zelf te behandelen heb ik eigenlijk heel geleidelijk naar de behoefte van het bedrijf, naar de behoefte van mezelf en naar de behoefte van de klant geluisterd om in te schatten welke groeistappen op welk moment het beste bij Salon d’Homme passen.
Was dat gelijk een succes?
Eigenlijk ging het gelijk heel erg goed. Ik denk dat ik binnen een jaar helemaal vol zat qua klanten. Ik werkte toentertijd alleen, en merkte dat er een hoop vraag was van mannen die iets aan de huid wilden laten doen. Daarnaast willen zij zich ook voor een langere periode ‘committen’ aan Salon d’Homme. Om verder uit te breiden had ik meer personeel nodig. Toen ben ik begonnen met het schrijven van een opleiding. Dit deed ik eigenlijk om het opleidingstraject wat ik zelf heb gevolgd, ook te kunnen aanbieden aan anderen.
Zo kwam ik uiteindelijk bij mijn twee collega’s terecht, die heel enthousiast zijn. Die hebben de opleiding doorlopen en sinds april 2023 werken we dan ook met z’n drieën. We hebben nu ook nog een vierde man in opleiding. Dus toen ik één jaar open was, zat ik helemaal vol. Toen ik twee jaar bestond, had ik ineens twee nieuwe mensen erbij. En toen ik drie jaar bestond, in mei 2024, hadden we ineens nog iemand erbij en een extra behandelruimte.
In welk opzicht verschilt de huidverzorging van een man met die van een vrouw?
In principe verschilt dat niet. De huid van man en vrouw is opgebouwd uit hetzelfde weefsel. Dat betekent dat dezelfde type ingrediënten gebruikt worden bij de huidverzorging, en dat er dezelfde type behandelingen worden gedaan. Als man heb je alleen iets vaker bepaalde kenmerken die je als vrouw niet hebt. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld gezichtsbeharing bij de man. Dat betekent bijvoorbeeld vaker scheren, wat een grotere kans geeft op ontsteking van de haarzakjes of irritatie. Het maakt de huid bijvoorbeeld ook wat gevoeliger. Daarnaast zie je dat de hormoonschommelingen bij de vrouw invloed hebben op hun huid, wat ervoor zorgt dat je andere kenmerkende dingen op de huid terug ziet komen. Zo zijn er nog een aantal van die verschillen.
Waar gaat het vaak mis op het gebied van huidverzorging voor mannen?
Wat goede huidverzorging het moeilijk maakt, is dat er zo ontzettend veel informatie en desinformatie online te vinden is, of in de commerciële winkels. Er zijn vele verschillende typen huidverzorging, waardoor het best lastig is om te kunnen vaststellen wat je nodig hebt. Je ziet dat het daardoor heel vaak fout gaat. Wij krijgen heel veel klanten naar ons toe, met de vraag om hen een beetje op weg te helpen. Dit zodat ze zelf een routine met de juiste producten kunnen gaan integreren. Dat zijn niet alleen mannen die veel problemen hebben met hun huid, maar mensen die graag een beetje op weg geholpen willen worden. Wij maken altijd de vergelijking met de personal trainer: je kan zelf prima naar de sportschool gaan, maar het is af en toe wel fijn om even die persoonlijke begeleiding te hebben.
Wat zou de Nederlandse man beter kunnen doen op het gebied van huidverzorging?
Het belangrijkste is dat je een dagelijkse routine gaat inbouwen thuis. Het hangt er natuurlijk heel erg van af wat voor huidproblematiek jij hebt. Voor iedereen geldt in ieder geval dat je iedere avond en ochtend even een klein momentje wilt reserveren voor je huidverzorging. Dat kan minder dan een minuut duren, maar daar begint het. Op het moment dat je heftigere aandoeningen hebt dan is het nodig om ons vaker te zien, maar het begint bij jezelf.
Wat voor behandelingen bieden jullie aan?
Wij bieden eigenlijk vier soorten behandelingen aan. Twee onderhoudsbehandelingen: de face treatment en de enhanced treatment. Onze huidverbeterende behandelingen zijn de mesopeel, en een zogeheten microneedlingbehandeling. Daarnaast voorzien we iedere klant van inzichten in de huidconditie en huidtypen, en koppelen we daar het juiste product en behandeladvies aan. Wij blijven ons constant bijscholen om ervoor te zorgen dat onze kennis up-to-date blijft en wij onze klanten kunnen voorzien van de meest complete dienstverlening.
Daarnaast zijn we ook een hele mooie samenwerking aangegaan met een hele goede arts, om onze klanten ook te kunnen voorzien van injectables. Dat beperkt zich op dit moment nog tot botox en fillers. Op termijn willen we ook kijken hoe we die dienstverlening kunnen gaan uitbreiden.
Wat houdt die microneedling bijvoorbeeld in?
Met microneedling maken wij gebruik van een heel mooi apparaat, waar 16 naaldjes in zitten die de huid penetreren. Met dat apparaat ga je over de huid heen, en maak je duizenden kleine kanaaltjes in de huid. Je stimuleert daarmee de aanmaak van collageen in de tweede huidlaag, wat een elastische en stevige huid behoudt. Daarnaast kan je hiermee de rimpels wat verminderen. Ook stimuleren we groeifactoren in de huid. De bovenste huidlaag kan sneller verversen, waardoor er minder dooie huidcellen op de huid zijn, wat voor een frisser uiterlijk zorgt. Ook kan je hierdoor bepaalde ingrediënten dieper in de huid krijgen. Het is niet de meest comfortabele behandeling, maar het is wel een behandeling met heel veel mooie resultaten.
Wat betaal je ongeveer voor een behandeling?
Onze behandelingen zijn te ondergaan vanaf 85 euro. Dat loopt op tot 180 euro voor de microneedling behandeling. Per behandeling word je ongeveer 40, 45 minuutjes behandeld, maar we nemen altijd een uur voor iemand. Zo kunnen wij iemand met die extra tijd ook voorzien van wat extra antwoorden en adviezen. De prijzen verschillen dus een beetje per behandeling.
Jullie hebben ook een eigen product ontwikkeld, een hydrogel masker. Kan je daar wat meer over vertellen?
Wij werken met hoogwaardige, resultaatgerichte skincare merken en vinden in hun assortiment vrijwel een compleet aanbod van producten om onze klanten van een routine te voorzien. Maar wat we misten, was een masker dat rekening houdt met eventuele gezichtsbeharing van de man. Sheetmasks bestaan normaal gesproken uit één deel. Als je een baard hebt, plakt het masker niet en valt deze van je gezicht.
Daarom hebben wij besloten om ons eigen masker te ontwikkelen (Hydrating Hydrogel Mask) die bestaat uit twee delen. Als je een baard hebt, dan leg je het onderste deel bijvoorbeeld in je nek. We hebben het masker zorgvuldig ontwikkeld als aanvulling op je basisroutine. Het heeft een verkoelend, kalmerend en extreem hydraterend effect. Perfect voor een luie zondag, als je een kater hebt of juist om je even extra op te frissen voordat je naar een feestje gaat.
Wat vind je zo leuk aan dit werk?
De man is over het algemeen gewoon niet heel erg bekend op dit vlak, dus die laat zich graag onderwijzen. Wij geven dan een stukje educatie, om iemand op weg helpen, en kunnen daarmee een beetje impact maken op iemands leven. Daarnaast kunnen we ook nog eens een stukje zelfverzekerdheid aan iemand meegeven, en geeft het een goed gevoel om mooie resultaten te zien.
Wat voor tips zou je geven aan jonge ondernemers?
Probeer niet al te grote stappen te nemen, maar constant te kijken naar waar je bedrijf behoefte aan heeft. Ik denk dat je gevoel volgen sowieso heel belangrijk is. Ik wil niet per se zeggen dat je nooit te snel moet gaan. Soms kan het namelijk zo zijn dat de onderneming die je begint, erom vraagt om op een bepaald moment echt gas te geven.
Ik denk dat het vooral heel erg belangrijk is dat je je zo min mogelijk laat beïnvloeden door allerlei externe factoren, vooral hier in de stad. Je ziet zoveel ondernemers die zo lekker lijken te gaan, dat je het gevoel hebt dat je je soms wellicht opgejaagd kan voelen. Ik denk dat het heel goed is om bij jezelf te blijven en na te denken over wat er bij jou en bij de onderneming past. Als dat niet nu is om keihard te groeien, maar misschien over twee jaar, dan moet je dat geduld opbrengen. Luister dus vooral naar je gevoel, en laat je zo min mogelijk beïnvloeden door alles wat je om je heen ziet.
Waar hopen jullie over een jaartje of vijf te staan?
Wij hebben op dit moment net een verbouwing achter de rug, en hebben hier nu een extra behandelruimte. Ook na deze verbouwing zouden we nog één groeistap op deze locatie kunnen maken voordat we een genoodzaakt zijn uit te wijken naar een nieuwe plek. Verdere groei op deze locatie voorzie ik dan wel hopelijk binnen 3 jaar. Of we daarna verdere locaties openen op een andere plek binnen Nederland, in Amsterdam, of misschien wel in het buitenland, dat weet ik nog niet.
Mijn ambitie is er wel om uiteindelijk meerdere locaties te gaan openen. Zolang we het DNA van hoe we begonnen zijn maar kunnen overdragen. “Making skincare second nature to men”, dat is ook onze slogan. Ons doel is in ieder geval om mannen die al een beetje bewust zijn, zich nog bewuster te laten worden van een goede huidverzorging, zodat het echt een onderdeel wordt van hun dagelijkse leven.
Check de website van Salon d’Homme voor meer informatie.