Ontzettend veel verschillende levensfases

Ouderschap is natuurlijk ontzettend mooi. Je hebt een nieuw leven gemaakt en bereidt ze voor om zich uiteindelijk zelf te kunnen redden op onze aardbol. Van het ervaren van de eerste glimlach en het zetten van de eerste stappen, tot aan het helpen verhuizen als ze gaan studeren; elke leeftijdscategorie brengen zo hun eigen leuke en minder leuke momenten met zich mee. En dan moeten we de verschillende uitdagingen in de verschillende levensfases niet vergeten, en kinderen gaan nou eenmaal in een rap tempo door deze fases heen. Dit is voor de ouders vaak niet altijd even leuk en gezellig. Zo waren onderzoekers eigenlijk wel benieuwd naar welke kinderleeftijd zij de lastigste vinden. En het antwoord is waarschijnlijk niet wat je denkt.

 

Dit is dé lastigste kinderleeftijd volgens ouders

Misschien denk je meteen aan twee uiteenlopende kinderleeftijden: de puberteit of de terrible two’s. Dit zijn twee verschillende levensfases van een kind die natuurlijk bekend staan om vervelend gedrag waar ouders het nogal lastig mee kunnen hebben. Maar de lastigste kinderleeftijd zit eigenlijk tussen deze twee in. In een onderzoek (OnePoll) gaven veel ouders aan dat ze de leeftijd zeven en acht jaar toch wel het meest vreselijk vinden.

Iedereen die zelf kinderen heeft of met kinderen werkt, zal beamen dat kinderen in deze leeftijdsgroep ontzettend lastig kunnen zijn. En dit is eigenlijk helemaal niet zo raar. Aan welke (bekende) ontwikkelingspsycholoog je het ook vraagt, ze zijn het er allemaal over eens dat kinderen rond de zeven en acht een cruciale periode doorgaan. De kinderen maken hier weer een nieuwe omslag in hun ontwikkeling, gaan en kunnen meer gaan leren en hebben een verlangen naar meer zeggenschap in wat ze willen en doen. Ouders vinden dit lastig omdat het kind dan misschien niet meer direct doet wat zij willen, en dat leidt tot botsingen. Kinderen worden koppig en gaat ouders uitdagen en daar moeten ouders vaak ook aan wennen. Maar gelukkig kun je onthouden dat deze fase ook weer ophoudt en je ook met je kinderen mee groeit.

Niet ieder kind is hetzelfde

Daarnaast is natuurlijk niet elk kind hetzelfde. Het kan namelijk zijn dat jouw kinderen helemaal niet lastiger waren toen ze zeven of acht waren. Maar misschien ken je wel andere kinderen die volledig terror waren om mee om te gaan. Kinderen ontwikkelen zich in grote lijnen op dezelfde manieren, maar de individuele invullingen kunnen erg van elkaar verschillen. Zo zullen alle verschillende fases hun eigen ups en downs hebben, maar dat maakt het leven natuurlijk juist interessant!

Lees ook: Hoeveel zakgeld (en kleedgeld) geven ouders gemiddeld aan hun kinderen?