We betalen steeds minder vaak met cash

Tegenwoordig wordt alles digitaal, dat is ook te zien aan de manier van betalen. Voorheen had iedereen wel wat cash op zak, maar dat is duidelijk aan het afnemen. Uit recent onderzoek van De Nederlandsche Bank is gebleken dat het pin-geluid véél vaker gehoord wordt dan het klingelen van munten. Slechts 20% van de mensen in Nederland betaalt nog met contant geld in de winkels. Toch zal contant geld niet helemaal verdwijnen, omdat het op sommige momenten goed van pas kan komen. Bijvoorbeeld wanneer pinapparaten een storing hebben of er geen digitale betaaloptie is.

 

Wat is het maximale bedrag voor contante betalingen?

Je kunt niet tot een eindeloos bedrag contant afrekenen bij de kassa. Op dit moment is er een maximum van € 10.000 door de overheid vastgesteld. Is het een aanzienlijk hoog bedrag, dan moet de verkoper een heel administratief proces door. Ze controleren dan je identiteit en gaan na wat je met zoveel contant geld gaat doen. Hiermee wil de overheid criminaliteit tegengaan, aangezien contant geld vaak wordt gebruikt voor illegale doeleinden.

Ondertussen is het kabinet druk aan het vergaderen over een nieuw wetsvoorstel dat verbiedt om meer dan € 3.000 contant te betalen. De kans is aanzienlijk groot dat dit voorstel wet wordt, hierdoor zal onze manier van grote aankopen doen heel erg veranderen. Deze wet zal het gebruik van digitale transacties alleen maar stimuleren.

Er zit niet alleen een maximum aan het kunnen contante betalingen zonder gedoe, want je mag een bepaald bedrag thuis hebben. Lees ook hoeveel contant geld je in huis mag hebben zonder er belasting over te betalen.