Wat kan een man doen tijdens de menstruatieperiode van zijn vriendin?

De rode zee, het rode licht en de schilders binnen laten zijn allemaal manieren om over de menstruatie te praten. Het is een natuurlijk proces maar brengt soms vervelende kwalen met zich mee; voornamelijk voor je partner maar het kan ook voor jou lastig zijn. Je merkt dat je partner zich niet lekker voelt en zou graag willen helpen, alleen weet je niet goed hoe. Gelukkig voor jou hebben wij een aantal tips op een rij gezet die jij kunt toepassen om jouw partner op haar gemak te laten voelen tijdens deze vervelende periode.

 

Wees meelevend

Het belangrijkste wat je als partner kunt doen, is proberen in te beelden hoe vervelend deze periode voor haar kan zijn. Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen, maar dat betekent niet dat je niet meelevend kunt zijn. De meeste bijwerkingen van de menstruatie zijn je vast wel bekend: enorme buikpijn, geïrriteerd zijn, emotioneel zijn en in het algemeen vermoeidheid. Dit is ook niet gek: de menstruatie wordt gereguleerd door hormonen en hormonen zijn ook noodzakelijk voor het regelen van de rest van het lichaam. Als er veel energie gaat naar alle happening in het onderlichaam, blijft er weinig energie over voor de rest.

wat doen als man tijdens menstruatie helpen

Vragen of je partner iets nodig heeft of op welke manier je iets voor haar kunt betekenen is al een goede stap. Geef niet je partners menstruatie de schuld van je partners humeur en emoties. Dit is mogelijk wel het geval, maar kan voor de vrouw overkomen alsof ze niet serieus genomen wordt. Probeer niet neerbuigend te reageren als je partner aangeeft zich niet goed te voelen.

Lekker eten

De meeste mensen moeten tijdens de menstruatie gewoon werken, ongeacht hoe slecht ze zich voelen. Daar kan jij als partner hoogstwaarschijnlijk niet veel aan doen maar wat je wel kunt doen, is zorgen dat je partner in een relaxte omgeving thuiskomt. Wat het altijd goed doet, is zorgen voor lekker eten in huis. Heeft je partner lievelingseten? Maak dat dan lekker voor haar klaar. Ook zoetigheden en chocola doen het vaak goed. Vraag naar haar favoriete comfort food en geniet gezellig met z’n tweeën van een film. Inspiratie opdoen voor leuke films om met je partner te kijken? Check dan welke films geschikt zijn om te kijken.

Warmte

Eén van de dingen die goed helpen tegen buikpijn is warmte. Menstruatiebuikpijn is vaak een gevolg van een verminderde bloedtoevoer rond de baarmoeder wat de pijnsensoren in het weefsel activeert. Door warmte te geven op de onderbuik worden deze pijnsensoren geblokkeerd en helpen daarom vaak tegen de pijn. Wat kan jij voor warmte bieden? Je zou bijvoorbeeld beide handen op de onderbuik van je partner kunnen plaatsen. Dit geeft vaak al een gewenst effect maar vraag wel aan haar of ze dit prettig vindt. Niet alle vrouwen vinden het fijn om aangeraakt te worden als ze buikpijn hebben. Je kan ook zorgen voor een kruik of een kersenpittenzak die je met heet water of in de magnetron warm kunt maken. Aan je partner laten merken dat je aan haar denkt en haar wilt helpen heeft waarschijnlijk al een verzachtend effect!

Fysieke activiteiten

Veel bewegen en lekker actief bezig zijn kan ook een positief effect hebben op de menstruatieklachten. Door te bewegen en te sporten komen er gelukshormonen (endorfine) vrij en geeft een gevoel van geluk en blijheid. Dit heeft ook een positief effect op de mogelijke buikpijn en slechte humeur. Stel eens voor om even de buitenlucht op te zoeken en te gaan wandelen. Al bij de kleinste activiteiten kan dit gelukshormoon vrijkomen dus jullie hoeven niet meteen hard te lopen of intensief te sporten. Niet iedereen voelt zich goed genoeg om een fysieke activiteit te doen maar misschien kun je je partner er toch van overtuigen even een frisse neus te halen.

De menstruatie en vervelende bijwerkingen zijn er nou eenmaal. Vaak kun je hier en daar iets doen om de periode minder moeilijk te maken maar blijft het een ongemakkelijke tijd. Door aan je partner te laten zien dat je ziet dat ze niet fit is en haar probeert te helpen, zullen al een positief effect geven. Denk vooral aan elkaar en wees begripvol.