Daling van energieprijs in Nederland

In Nederland lijken door de jaren heen de energieprijzen stevig gestegen. Toch zijn de tarieven het afgelopen jaar gedaald. Volgens het CBS zou het gemiddelde huishouden € 2363 per jaar gemiddeld uitgeven aan energie. Dit is berekend met de energieprijzen van januari 2024. Dat zou € 323 minder zijn dan in het jaar 2023. Dit is een flinke daling van 12 procent.

Toch lijken we vergeleken met de rest van Europa meer dan gemiddeld te betalen. Dit is hoeveel we betalen in 2024 voor energie ten opzichte van de gemiddelde energieprijs in Europa, volgens de Household Energy Price Index.

In welke landen betaal je het meeste geld voor energie?

Voor de allerhoogste energieprijzen in Europa moet je in Ierland zijn. Hier betaal je 42,84 cent per Kilowattuur. Hieropvolgend komt het Verenigd Koninkrijk, met een prijs van 40,73 cent per Kilowattuur. Op plek nummer 3 staat Tsjechië met een prijs van 39,31 cent per Kilowattuur.

Wij Nederlanders betalen per Kilowattuur een bedrag van 30,27 eurocent. Hierin zijn de kale prijs, energiebelasting, vermindering energiebelasting, btw en netwerkkosten meegenomen. Echter ligt dit nog boven de gemiddelde energieprijs van Europa. De gemiddelde prijs die een Europeaan voor een Kilowattuur betaalt, ligt op 25,02 eurocent. Hiermee staan we op plek 10 van de 33 landen.

Toch lijken wij Nederlanders op het gebied van energie een lagere prijs te betalen dan onze buurlanden. Zo betaal je in België per Kilowattuur 33,96 eurocent, en betaal je in Duitsland 38,22 eurocent voor een Kilowattuur stroom. Dat heeft onder andere te maken met de hoge heffingskortingen die wij als Nederlanders krijgen.

Deze landen betalen het minste

De drie landen met het laagste energietarief zijn Servië (10,48 cent per Kilowattuur), gevolgd door Hongarije (9,68 cent per Kilowattuur). Het land dat het allerminste momenteel betaalt voor een Kilowattuur Energie, is Oekraïne met een bedrag van 6,71 eurocent.

De prijsverschillen van de landen zijn door verschillende factoren te verklaren. Zo spelen onder andere milieukosten, belastingen, overheidsingrijpen, valuta, weersomstandigheden en de geopolitieke situaties mee. Zo wordt bijvoorbeeld in bepaalde Europese landen de stroomprijs gereguleerd door de overheid. Zweden (20,87 eurocent per Kilowattuur) en Noorwegen (12,24 eurocent per Kilowattuur) betalen relatief minder dan gemiddeld, doordat zij goedkopere stroom uit waterkracht halen. Al met al mogen we hopen dat ook voor ons de energieprijzen door de jaren heen verder blijven dalen.

Wil jij energie besparen? Lees dan over de vijf huishoudelijke apparaten die de grootste energieslurpers ziin.