5. De vaatwasser

Het is een van de fijnste huishoudelijk apparaten, maar toch is het één van de grootste energieverbruikers in huis. De vaatwasser is natuurlijk hartstikke praktisch, maar verbruikt toch aardig wat water en stroom. Eén wasbeurt gebruikt gemiddeld zo’n 70 liter water en om je vaat goed schoon te krijgen is er gemiddeld 306 kilowattuur per jaar nodig. Als je hier dan een fijne berekening van maakt, zit je al op zo’n € 65,- per jaar voor het gebruik van de vaatwasser. Natuurlijk verschilt het per huishouden, maar misschien is het een idee om deze winter te switchen naar een teiltje met warm water.

4. De televisie

Waarschijnlijk heeft iedereen wel een ander soort televisie in huis staan. Deze krijgen altijd stroom, want ze staan op stand-by en de stekker hou je gemakkelijk in het stopcontact. En dit maakt het een enorme energieslurper. Een gemiddelde breedbeeldtelevisie verbruikt al ongeveer 158 kilowattuur per jaar, wat omgerekend al € 90,- per jaar is. Ook voor televisies geldt: hoe groter en beter de televisie, hoe meer stroom en energie het kost.

huishoudelijke apparaten grootste energiesluipers

3. Airconditioning

Een ander huishoudelijke apparaat waar je wellicht niet meteen aan denkt, is de airco. Je hebt het misschien niet in huis, maar het is wel één van de huishoudelijke apparaten die ook één van de grootste energieslurpers. Zeker nu de zomers de zeer warm zijn geweest, is het voor velen wel echt noodzakelijk om met een airconditioning af te kunnen koelen. Toch gaat je dit wel echt veel geld kosten aan het eind van het jaar. Gemiddeld gebruikt een airco tussen de 160 en 430 kilowattuur per jaar (afhankelijk van hoe vaak de airco aan staat natuurlijk). Omgerekend kost je dit dus een bedrag tussen de € 35,- en € 95,- per jaar.

2. Een sauna

Nog een huishoudelijk apparaat dat niet iedereen tot zijn beschikking heeft, is een (infrarood) sauna. En dat is maar goed ook wanneer je kijkt naar de hoeveelheid stroom en energie dat een sauna verbruikt. Als je wekelijks in je sauna zou zitten dan kom je al snel op zo’n € 415 kilowattuur per jaar. Dat is toch ook weer rond de € 90,- dat je aan het einde moet gaan bijleggen.

huishoudelijke apparaten grootste energiesluipers

1. De lichten in huis

Per ongeluk een keer een lamp aan laten staan? Dat is zo erg nog niet. Het wordt wel vervelend voor je portemonnee als je meerdere lampen gedurende de dag (of uiteindelijk dagen) aan laat staan. De lampen staan bekend als groot gebruikers omdat iedereen graag een lamp aan heeft in huis. In het donker zitten is namelijk ook zo gek. Maar je lampen verbruiken aardig wat stroom, namelijk gemiddeld zo’n 520 kilowattuur per jaar. Met deze aantallen lopen de kosten toch al snel op naar € 120,- per jaar extra. Als je alle vijf genoemde huishoudelijke apparaten gebruikt dan heb je zowat de jackpot aan grootste energieverbruikers te pakken.

Vergeet de kleine apparaten die veel stroom verbruiken niet

Dan als laatste heb je ook nog een kleine boosdoener in huis: de oplader van de laptop of telefoon. Je hebt je telefoon en laptop veel nodig, dus moet het ook genoeg stroom hebben. Je laadt beide apparaten dus op. Maar dat is het probleem nog niet, het wordt namelijk vervelend wanneer je deze in het stopcontact laat zitten, terwijl er geen apparaat aan verbonden is. Lees ook: Zoveel kost het je als jij je iPhone-oplader in het stopcontact laat zitten.