Dwalen jouw gedachtes wel eens af wanneer je met iemand praat? Dan ben je niet de enige. Door alle (digitale) afleiding om ons heen, verantwoordelijkheden en afspraken, kan het lastig zijn om de aandacht bij je gesprekspartner te houden.

Luisteren is cruciaal

We kennen allemaal het type persoon dat een gesprek start, enkel denkende aan zijn of haar eigen agenda. Het doel blijkt groot op zijn voorhoofd geschreven te zijn en deze persoon is enkel bezig met gesprek in een bepaalde richting, met als doel: het maximale voordeel eruit halen.

Dit klinkt in eerste instantie positief, maar er zit een keerzijde aan. Door op deze wijze te converseren kan een bepaald doel behaald worden, maar de kans op nieuwe data is nihil. Volg daarom deze punten op en wordt een betere luisteraar.

1. Luister om te leren, niet om beleefd te zijn

Mensen realiseren het zich doorgaans niet, maar luisteren enkel om beleefd te zijn, niet vanuit nieuwsgierigheid. Luisteren op zich is goed, maar om echt wat te leren dient het voor te vloeien uit nieuwsgierigheid. Een tweezijdig gesprek ontstaat niet door enkel te doen alsof we luisteren. Onthoud dat het niet erg is om vragen te stellen.

2. Stel meer vragen

Mits je over genoeg sociale vaardigheden beschikt is het vrij eenvoudig om een gesprek naar een bepaalde richting te duwen. Hier leren we echter weinig van. Vraag door naar de interesse van je gesprekspartner, juist wanneer je zelf weinig kennis hebt over het onderwerp. Mogelijk heb je zelf minder te vertellen, maar door vragen te stellen zul je juist nieuwe kennis opdoen.

betere gesprekspartner man man 2

3. Let op je spreek/luister ratio

Streef naar een 2:1 spreek/luister ratio. Dit geldt natuurlijk niet voor elk gesprek, maar wil je daadwerkelijk nieuwe informatie in je op nemen. Dan dien je te luisteren en niet enkel met het gesprek mee te praten.

4. Herhaal

Nu we meer vragen uit interesse stellen en het juiste spreek/luister ratio hebben, is het van belang dat we correct begrijpen wat onze gesprekspartner zegt. Een truc die gebruikt kan worden is het herhalen van hetgeen wat je gesprekspartner heeft gezegd. Door de stof anders te verwoorden krijg je mogelijk een bevestiging van de spreker en weet je dat je goed zit. Zo niet, dan dient de spreker duidelijker te vertellen wat hij bedoelt.

5. Wacht tot iemand is uitgepraat

Veelal begint men met het formuleren van een antwoord voordat de gesprekspartner is uitgepraat. Hierdoor nemen we niet het complete verhaal in ons op en zal er kennis ontbreken. De kunst is om de gesprekspartner compleet uit te laten praten en op het complete verhaal te reageren.

Neem deze punten mee in je dagelijkse gesprekken en vermijd deze negatieve lichaamshoudingen.