De top 3 van de wereldranglijst universiteiten

Op de eerste plaats van de wereldranglijst universiteiten 2025 treffen we de Universiteit van Oxford aan. Op een schaal van 1 tot 10 scoort deze uni een afgeronde 9,9. Wat betreft ‘onderzoeksomgeving’ scoort Oxford zelfs een 10. Zeer indrukwekkende cijfers en de Engelse uni kan komend jaar weer rekenen op massa’s nieuwe studenten. Ook veel Nederlandse studenten doen een poging om toegelaten te worden aan de hoog aangeschreven school. Helaas zorgt de ranglijst ervoor dat heel veel buitenlandse studenten hun best doen om zich student van de Universiteit van Oxford te kunnen noemen. Hetzelfde geldt voor de uni op de tweede plaats: Massachusetts Instituut voor Technologie. De derde plek is weggelegd voor de welbekende Harvard-universiteit, wat betekent dat de tweede en derde plaats worden bezet door uni’s uit de Verenigde Staten.

TU Delft is de beste universiteit van Nederland

Wat betreft Nederlandse universiteiten liggen de prestaties aanzienlijk lager dan de grote uni’s uit Amerika en Engeland. De Nederlandse uni die het hoogste in de wereldranglijst terecht is gekomen, is de TU Delft. De TU heeft de 56e positie weten te bemachtigen, terwijl dat vorig jaar nog plek 48 was. De TU in Delft weet de top 50 niet meer te bereiken, een daling die bij de meeste andere uni’s in Nederland van toepassing is. Slechts enkele universiteiten in ons koude kikkerland wisten enige plekken te winnen, waardoor er in de ranglijst maar liefst elf Nederlandse uni’s in de top 200 staan. Slechts vier landen weten beter te presteren, waarbij vooral Amerikaanse onderwijsinstellingen een plekje in de wereldranglijst innemen.

Besparing van 300 miljoen heeft slechte invloed

Kennelijk nemen de Nederlandse universiteiten de wereldranglijst niet enorm serieus. Zo besloot de Universiteit Utrecht om niet meer mee te doen aan deze wereldwijde test. De kansen van Nederlandse uni’s zijn tegenwoordig sowieso al minder groot, wat te maken heeft met de enorme bezuinigingen. Het Nederlandse kabinet heeft namelijk laten weten dat er komend jaar maar liefst 300 miljoen euro zal worden bespaard op het hoger onderwijs. Ook willen de onderwijsinstellingen in Nederland minder te maken krijgen met internationale studenten, wat natuurlijk ook niet echt voordelig is voor de positie in de wereldranglijst universiteiten.

Ondoorzichtig onderzoek van Times Higher Education

Onder universiteiten bestaat er veel onvrede rondom deze wereldranglijst van Times Higher Education. Zo wordt de manier waarop het vakblad onderzoek doet als ondoorzichtig bevonden en vinden de directies van sommige universiteiten dat de prestaties van een hogeschool moeilijk te vatten valt in een getal. De maatregelen van het kabinet zullen er in de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid niet voor zorgen dat de TU Delft de top 50 van de ranglijst weer weet te bereiken.