Prijzen in de supermarkt stijgen tot op recordhoogte
De afgelopen anderhalf jaar zijn de prijzen van basisproducten in de supermarkt als rijst, koffie, melk en aardappelen met meer dan 15% gestegen. Dat komt mede door de oorlog in Oekraïne, waar veel grondstoffen voorbij komen, maar ook door het feit dat supermarkten onder het mom van de inflatie de prijzen zo erg omhoog gooien, dat de consument het toch niet merkt. Daarnaast hebben we ook te maken met de term krimpflatie: je krijgt als het ware minder, voor hetzelfde geld.
Gelukkig lijkt de ergste stijging inmiddels achter de rug, en veel producten keren weer langzaamaan terug naar hun normale prijs. Sommige producten, zoals zonnebloemolie, zijn zelfs alweer wat in prijs gedaald. Sommige ketens verlaagden ook de prijzen van roomboter, verse groenten en fruit en A-merken als Senseo-koffiepads en Heinz-tomatenketchup.
Toch heeft die significante prijsstijging – naast de recorddrukte bij voedselbanken – het gevolg gehad dat de consument de duurdere A-merken vaker links laten liggen en kiezen voor het goedkopere huismerk alternatief. Maar als je daar voor kiest, bij welke supermarkt ben je dan het beste uit?
Dirk de goedkoopste, Spar de duurste
Uit onderzoek van belangenbehartiger de Consumentenbond blijkt dat je, als je kiest voor huismerken, bij de Dirk – voorheen de Dirk van den Broek – het goedkoopste uit bent. Volgens de bond betalen consumenten hier gemiddeld 11 procent minder dan het gemiddelde van alle supermarkten.
Daarentegen is de Spar juist de duurste – wat ook te wijten is aan het feit dat dit een van de kleinste ketens is in Nederland. Basisproducten zijn hier 20 procent duurder dan wat je gemiddeld kwijt bent in een supermarkt. De gemiddelde prijzen komen overeen met wat de twee marktleiders Albert Heijn en Jumbo voor hun waar rekenen.
De bond vergeleek ruim 100 producten van huismerken. De producten die het sterkst in prijs stegen waren suiker (plus 78 procent), bloemkool (plus 54 procent) en per zes verpakte bruine bollen (plus 43 procent). Uit het totaalplaatje kwam het bovenstaande naar voren.