Spareribs zijn voor velen een favoriet van de barbecue. Een barbecue is alleen niet zo praktisch wanneer het buiten regent en stormt. Dus hierbij een recept hoe jij killer spareribs bereidt. Gewoon uit de oven. Maar voordat jij de keuken inrent, zullen we eerst verhelderen wat een sparerib precies is.

Groter, vetter en platter

Wanneer we in Nederland bij de slager deze heerlijke varkensribbetjes bestellen krijgen we vaak niet de “echte” Amerikaanse spareribs. Nee, wij krijgen vaak de zogeheten ‘baby back ribs’. Deze zijn magerder, kleiner en gebogen door de kant waarmee ze aan de ruggengraat vastzaten. Amerikaanse spareribs zijn het tegenovergestelde: groter, vetter en platter. Spareribs worden gesneden van het stuk rib dat van net onder de lende richting de buik loopt. Verkoopt je slager dit niet, bestel ze dan hier.

ribheader1

Wat je nodig hebt

Voor 4 personen

Voor de marinade voor 2 kg buik-spareribs

60 ml witte wijn

60 ml honing

30 ml ketjap manis

20 ml whiskey

2 teentjes knoflook

2 eetlepels olijfolie

1 eetlepel rozemarijn

1 eetlepel mosterd

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel chilipoeder

Peper en zout naar wens

 

Voor de bbq-saus

50 ml tomatenketchup

50 ml Worcestershire saus

5 eetlepels basterdsuiker

2 eetlepels mosterd (geen grove)

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel komijn

½ theelepel tijm

300 ml water

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Smeer de marinade over de spareribs, met liefde. Verpak ze in aluminiumfolie en laat de marinade een tijd intrekken. Dit kan je rustig aan dag van de voren doen. Leg ze in de koelkast en draai ze op de helft van de tijd om, zodat de marinade aan alle kanten van het vlees goed intrekt.

grilled-ribsheader

2. Haal die heerlijke lappen een uur voordat je ze in de oven gooit uit de koelkast en uit de folie, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Verwarm je oven tot 110 à 120 graden. Leg de spareribs in het midden van de oven en laat deze een uurtje liggen. Na een uurtje verhoog je de temperatuur tot 180 graden en zet je de oven op grilstand.

3. Terwijl de ribs in de oven garen, heb je tijd om een saus voor te bereiden. Je kan uiteraard Calvé bbq-saus halen, maar het zelf maken is een beter idee. Begin daar op tijd mee. Breng de ingrediënten met het water aan de kook. Begin met 300ml water. Laat de saus langzaam indikken. Mocht deze te dik zijn, kan je altijd water toevoegen.

4. Haal de spareribs na anderhalf uur uit de oven. Serveer de saus ernaast en giet het eroverheen. Nee, gooi niet de spareribs van je maten helemaal vol met saus als ze dat niet willen. Dat is zonde van jouw werk.

5. Bon appetit.