Waarom is leeftijdsverschil soms een probleem in dating?

De site Dating.com heeft 5 juni uitgeroepen tot “internationale dag van de datingrechten voor vrouwen”. Op die dag wordt er gevierd dat de vrouwen trots elk van hun verlangens omarmen. Uit een onderzoek van Dating.com bleek namelijk dat veel vrouwen niet met daten met aanzienlijk jongere mannen, maar dat wel graag zouden willen.

 

Maar al te vaak worden vrouwen over de hele wereld geconfronteerd met beperkingen, ontberingen en discriminatie voor de relaties die ze zoeken en besluiten na te streven. Drie op de vijf vrouwen die Dating.com gebruiken, beweren dat ze zich aanpassen door vooropgezette maatschappelijke opvattingen. Dus door de invloed van de maatschappelijke opvattingen zich gaan beperken tot met wie ze in contact willen komen en de algehele tevredenheid.

Wanneer is iemand te jong of te oud om te daten?

Veel mensen houden zich bezig met de leeftijd van hun datingpartner. Ook zijn er aan het daten geen voorwaarden over leeftijd of andere aspecten. Zolang jullie het beiden leuk vinden.

Er is toch een “regel” die je vaak hoort en te maken heeft met leeftijdsverschil. De “regel” luidt als volgt: “de helft van je leeftijd plus zeven”. Het is over het algemeen sociaal acceptabel dat iemand een romantische relatie heeft met iemand die minstens half zo oud is als jij plus zeven jaar. Het doel van deze vergelijking is het in kaart brengen van de leeftijdsverschillen. Volgens de regel moet een 30-jarige bijvoorbeeld bij een partner zijn die minstens 22 is, terwijl de datingpartner van een 50-jarige minstens 32 moet zijn om geen (vermeende) sociale sanctie te krijgen.

Klopt de regel in de praktijk?

In een onderzoek van Buunk en zijn collega’s, Evolution and Human Behavior, vroegen mannen en vrouwen om de leeftijden te identificeren die ze zouden overwegen bij het evalueren van iemand voor relaties met verschillende niveaus van betrokkenheid. Denk aan een leeftijdsvoorkeuren voor het huwelijk, serieuze relatie, losse seks en fantasieën.

Voor echtelijke relaties en serieuze dating-relaties gebruiken de mannen de regel “de helft van je leeftijd plus zeven”. Sterker nog, in de praktijk zijn mannen conservatief als het gaat om een ​​voorkeurshuwelijk, en geven ze de voorkeur aan een minimumleeftijd die hoger is dan de regel zou zeggen.

Het onderzoek laat zien dat vrouwen minimumleeftijdsvoorkeuren rapporteren die de voorspellingen van de regel overtreffen. Met andere woorden, hoewel de regel stelt dat 40-jarige vrouwen zich op hun gemak kunnen voelen bij het daten van 27-jarige mannen, weerspiegelt dit niet de sociale voorkeuren en normen van vrouwen. Vrouwen van in de veertig vinden dat ongeveer 35 jaar of ouder acceptabel is voor een huwelijk of een relatie. Ze willen dus wel degelijk daten met jongere mannen, maar in hun ogen mag het leeftijdsverschil niet te groot zijn.

Maar de regel komt niet perfect overeen met feitelijke rapporten over wat sociaal aanvaardbaar is. Soms is het te streng, maar meestal lijkt het te soepel, waardoor leeftijdscombinaties worden goedgekeurd waar de meeste mensen zich niet prettig bij voelen.

Lees hier de belangrijkste do’s en don’ts op een rij van het online daten.