Wat is de geschiedenis van 1 april?
Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen over de hele wereld wordt 1 april beschouwd als een ‘grappendag’. De dag 1 april is namelijk niet typisch Nederlands. Zo spreken ze in Duitsland van aprilschicken, in Engeland en Amerika van April fool of fool’s day en in Frankrijk van poisson d’avril. De oorsprong van deze traditie is niet precies bekend, maar er zijn meerdere theorieën over het ontstaan van deze traditie.
Een van de bekendste theorieën is dat deze dag terug gaat naar de 16e eeuw in Frankrijk. In de 16e eeuw werd de kalender veranderd van de Juliaanse kalender tot de kalender die we tot de dag van vandaag gebruiken, de Gregoriaanse kalender. Het verhaal luidt dat de mensen die deze verandering niet begrepen of niet wilden accepteren op 1 april feest vierden en elkaar grappen vertelden. Deze mensen werden vervolgens ‘aprilvissen’ genoemd. Dit was een verwijzing naar de ‘vis’ die in april makkelijk te vangen is omdat vis dan ondiep in het water zwemt.
Er zijn meerdere theorieën met betrekking tot het ontstaan van 1 april. Zo denken sommige dat het een oud lentefeest was dat door verschillende culturen gevierd werd. Bij dit feest hielden mensen elkaar voor de gek.
In Nederland ook bekend als de verzenderkensdag
Mensen in Nederland noemden 1 april vroeger verzenderkensdag. Het was vroeger een populaire grap om iemand iets op te laten halen dat niet bestaat. Zo was er vroeger onder andere veel vraag naar een ronde vierkant, gedroogde sneeuw en een glazen bijl. Iemand van het ene adres naar het andere sturen werd ‘verzenden’ genoemd. Vaak werd zo’n persoon dus van het kastje naar de muur gestuurd en deed iedereen hieraan mee. Dat is waarom deze dag ook verzenderkensdag of zenderkesdag genoemd wordt.