Headerfoto via
De 9-tot-5 mentaliteit is voorbij
Nog snel even dat cadeautje voor je moeder ophalen, in de ochtend je wekelijkse hardlooprondje rennen en wellicht een biertje extra kunnen drinken op je verjaardag. Kantoortijden gelden meer als richtlijn dan als vaste regel. Door zelf je tijden te kunnen beïnvloeden word je productiever en creatiever. Op de momenten werken waarbij ons hoofd op z’n best functioneert. Dit valt vaak buiten de 9-tot-5 standaard. 8 uur lang achter je computer zitten, doen alsof je bezig bent is iets waar wij niks in zien. Technologie brengt de mogelijkheid betekenisvolle waarde te creëren, overal en altijd. De optie om een beetje eigen baas te zijn met de focus op resultaten, in plaats van uren. Flexibel kunnen werken, niet alleen wanneer, maar ook waar je maar wilt. De mogelijkheid hebben om zo nu en dan thuis te werken, of op een mooie zomerdag op het terras. Je eigen schema in te kunnen delen. We vinden het belangrijker om beoordeeld te worden op resultaat, niet op het aantal uren dat je naar je schermpje staart. Met de digitale generatie die flexibiliteit naar een nieuw level tilt, zal de standaard 40-urige werkweek niet lang meer de norm zijn.
Respect en autonomie
Onze generatie floreert bij de vrijheid om hun werk zelf vorm te geven. De top-down-structuur van veel organisaties geeft hier niet echt ruimte voor. Deze hiërarchie zit diepgeworteld in sommige bedrijfsculturen. Jonge start-ups hebben al door hoe het moet. De manager die niet opgesloten in zijn eigen kantoor zit, maar gewoon naast de stagiair. Een cultuur creëren waar iedereen gelijk is aan elkaar. Een manager die meewerkt en je het gevoel geeft dat je ook wat te zeggen hebt. Waar je mening wordt gevraagd en gerespecteerd. Samenwerken in plaats van concurreren. Als geen ander hebben we door hoe dingen anders en sneller kunnen en dat die ellenlange vergaderingen en die trage manier van veranderen niet nodig is. Al dat micromanagen is alleen maar vervelend. Autonomie en onafhankelijkheid wordt door onze generatie hoog gewaardeerd op de werkvloer. We willen een werkomgeving wat ons die flexibiliteit, autonomie en creatieve vrijheid geeft om onze eigen versie van succes te vormen.
Werk-leven integratie
Werk en leven wat met elkaar in balans is, is belangrijker dan financiële beloningen. Liever gelukkig dan rijk. Opgegroeid met e-mail, social media, apps zorgt ervoor dat we meer connected zijn. Facebook op werk checken moet kunnen, maar we willen ook op de hoogte gehouden worden van werkzaken als we thuis zijn. Een duidelijk lijn trekken tussen werk en privé is iets uit het verleden. Jonge mensen zoeken werk dat hun leven verrijkt. Ze genieten meer van het leven, omdat ze meer genieten van het werk. Dit is hoe het concept van werk-leven balans aan het veranderen is. Werk zien als losstaande taken, in plaats van een groot geheel. Eerder dan een barrière opbouwen tussen werk en persoonlijk leven, worden ze gecombineerd op een manier waarbij van beide meer genoten kan worden. Het idee bij werk-leven integratie is dat verschillende gebieden van iemands leven gecombineerd worden tot een groot plaatje.
Nieuwsgierig, slim en gepassioneerd willen we een werkplek die onze idealen reflecteert. Gesteund worden in deze flexibiliteit creëert een hogere productiviteit en persoonlijke genoegzaamheid. Vertrouwen en vrijheid zijn de key tot het nieuwe werken.