1. T-Bone Steak
Per 100 gram: 212 calorieën, 11,4 gram vet en 27,3 gram eiwitten.
Een goed stuk T-Bone steak bevat maar liefst 27,3 gram eiwitten per 100 gram. Dit stukje vlees is dé nummer één op de schaal van eiwitten. Let er wel op dat je niet te veel rood vlees eet. Het vergroot de kans op gezondheidsrisico’s zoals hartziekten.
2. Geelvintonijn
Per 100 gram: 109 calorieën, 1 gram vet en 24,4 gram eiwitten.
Deze vis geeft je een enorme boost aan eiwitten. Daarnaast zijn zeevruchten een supergoede bron van omega 3-vetzuren. Een overheerlijk stuk tonijn bevat 24,4 gram eiwitten per 100 gram. Het is bij het eten van vis belangrijk om het te kopen bij vertrouwde merken, omdat zij strikte kwikcontrolesystemen hebben.
3. Garnaal
Per 100 gram: 99 calorieën, 1 gram vet en 24 gram eiwitten.
Garnalen zijn heerlijk om te verwerken in je gerechten. Door de smaak, een vlezige structuur en geen ongewenste vetten is de garnaal een van onze favorieten. Ze bevatten 24 gram eiwitten per 100 gram en leveren megaveel essentiële voedingsstoffen. Één daarvan is kalium, dat helpt bij het reguleren van je hartslag en verlagen van je bloeddruk. Ook bevatten garnalen jodium, dat helpt bij cognitieve functies.
4. Kip drumsticks
Per 100 gram: 149 calorieën, 5,95 gram vet en 23,9 gram eiwitten.
De kleur van de kip bepaalt hoeveel eiwitten jij binnen krijgt. Zogenoemd donker vlees (ook wel de dijen en de drumstick) bevatten meer myoglobine, wat de zuurstof- en bloedstroom stimuleert. Hierdoor krijgt het vlees een roodbruine kleur. Het donkere vlees bevat 23,9 gram eiwitten per 100 gram.
5. Kipfilet
Per 100 gram: 106 calorieën, 1,93 gram vet en 22,5 gram eiwitten.
Kipfilet wordt door veel mensen gegeten omdat het relatief gezond is en een neutrale smaak heeft. Een stuk kippenborst bevat 22,5 gram eiwitten per 100 gram. Het bevat genoeg andere voedingsstoffen zoals vitamine B6 en calcium. Met het eten van een stukje kip kan het eigenlijk niet mis gaan, maar voeg er niet te veel boter of andere sauzen aan toe.
6. Konijn
Per 100 gram: 114 calorieën, 2,32 gram vet en 21,8 gram eiwitten.
Niet het meest doorsnee stuk vlees. Toch zit er in een stukje konijnenvlees 21,8 gram eiwitten per 100 gram en maar 3 gram vet. In het stukje vlees zit vitamine B12, dat zorgt voor de vorming van rode bloedcellen. Een tekort aan B12 zorgt voor klachten als vermoeidheid en maagdarmproblemen.
7. Wilde zalm
Per 100 gram: 142 calorieën, 6,34 gram vet en 19,8 gram eiwitten.
Zalm is er populair, omdat je het verschillende manieren kan eten. Een stukje zalm bevat 19,8 gram eiwitten en is laag in vetten. De omega 3-vetzuren in de zalm kunnen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten voorkomen.
8. Rundvlees gehakt
Per 100 gram: 232 calorieën, 17,8 gram vet en 18,4 gram eiwitten.
In rundvlees producten zit meer vet dan in andere vleessoorten. Als je er toch voor kiest, krijg je 18,4 gram eiwitten binnen. Daarnaast zit er ijzer in rundvlees, dat is belangrijk voor de productie van rode bloedcellen. Een ijzertekort kan zorgen voor vermoeidheid en vermindert cognitieve prestaties. Helaas kan te veel rundvlees ook de risico’s op diabetes type 2 verhogen.
9. Kalkoengehakt
Per 100 gram: 153 calorieën, 9,59 gram vet en 17,3 gram eiwitten.
Je maakt een goede keus om kalkoen te eten, want het bevat 17,3 gram eiwitten per 100 gram en maar 9,59 gram vet. Je bent al snel geneigd om boter en andere sauzen toe te voegen, omdat kalkoen droger vlees is. Maar dat maakt het natuurlijk niet gezond.
10. Varken
Per 100 gram: 228 calorieën, 17,5 gram vet en 17,8 gram eiwitten.
Varkensvlees bevat na rundvlees het meeste vet. In 100 gram varkensvlees zitten 17,8 gram eiwitten en 17,5 gram vet. Daarom is het belangrijk om niet te veel bewerkte vleessoorten te eten zoals salami en worst gemaakt van varkensvleesproducten.
Welk vlees heeft de meeste proteïne en minste vet?
Als je vlees wilt eten met de meeste eiwitten, dan staat de T-bone steak duidelijk op één. Maar volgens veel zorgverleners blijft kipfilet de beste optie om te eten. Het bevat natuurlijk veel eiwitten en essentiële voedingsstoffen. Daarnaast is het relatief goedkoop en kan je het verwerken met veel gerechten zoals in salades, soep en op brood. Let er wel op dat je bij het bereiden niet te veel boter en suikers toevoegt. Dan wordt het al snel ongezond.
Natuurlijk maakt het een verschil hoe je het vlees bereidt. Een gezonde optie is om je vlees te braden, grillen of bakken. Zo vermijd je namelijk extra calorieën. Proberen het te combineren met voedingsrijke producten zoals rijst, gebakken groenten en volkorenproducten. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel en je krijgt al je voedingsstoffen binnen.