Nepgeld via Temu duikt op bij viskraam in Enschede

De vondst van het vals geld kwam nadat een vriendin, ook ondernemer, haar waarschuwde via WhatsApp. “Die vriendin appte een foto van de vervalste biljetten”, legt Mollink uit. “Omdat ik het belangrijk vond om collega-ondernemers te waarschuwen, heb ik de foto’s met een waarschuwing op Facebook geplaatst.

vervalste biljetten
Bron: Marloes Mollink

Online zoektocht naar vals geld

Marloes Mollink werd al snel gewaarschuwd door een vriendin die ook slachtoffer was van de valsmunters. Nadat ze een foto van de vervalste biljetten had ontvangen, besloot Marloes om de zaak nader te onderzoeken. “Exact dezelfde biljetten zijn te bestellen op Temu. Het is lastig te zien en te voelen dat het om vals geld gaat”, vertelt Mollink. Het blijkt dat de vals geldbiljetten met zorg zijn gefabriceerd om zo echt mogelijk te lijken. Het briefje van tien euro was bijvoorbeeld verfrommeld om het authentieker te maken. Pas als je goed kijkt, valt op dat er op de rand in kleine lettertjes staat: This is not legal tender, it’s used for motion props. Een subtiele waarschuwing dat het geld geen wettig betaalmiddel is, maar enkel gebruikt wordt voor film- of decoratiedoeleinden.

Snelle markthandel en onopgemerkt vals geld

De markthandel is snel en druk, en daardoor worden valse biljetten soms ongemerkt geaccepteerd. Marloes Mollink, die haar viskraam runt op verschillende marktplaatsen, legt uit: “In de markthandel is het vaak zo druk dat je niet elk biljet met een controlestift kunt controleren.” En ondanks dat de valse biljetten er op het eerste gezicht realistisch uitzien, ontdekte ze dus gelukkig dat het slechts bij een briefje van tien en vijftig euro bleef. Maar dit incident heeft haar wel waakzamer gemaakt.

Waakzaamheid bij vals geld in de viskraam

Mollink heeft na dit voorval de andere marktondernemers gewaarschuwd. Ze plaatste een foto van de vervalste biljetten op Facebook en kreeg veel reacties van collega-ondernemers. “Markthandel is snelle handel. We werken allemaal hard en soms kun je iets over het hoofd zien. Maar nu we weten hoe vals geld eruit kan zien, blijven we extra alert.”

Niet de eerste keer dat vals geld in de viskraam opduikt

Dit was niet de eerste keer dat Mollink met vervalst geld te maken had. Eerder kwam ze ’tropisch’ muntgeld tegen, zoals Thaise Bahts die precies op twee-euromunten leken. Hoewel dit soort incidenten vervelend zijn, heeft Mollink er nooit serieus aan gedacht om haar carrière als marktondernemer te stoppen. “Mijn ouders stonden vroeger altijd al op de markt. Vanaf mijn twaalfde hielp ik mee”, vertelt ze. Inmiddels is ze 37 jaar en heeft ze veel klanten die haar kraam weten te vinden. “Het is meer dan alleen vis verkopen. Het is het contact met mensen. Ik weet dat het een zwaar vak is, maar ik zou het voor geen goud willen ruilen.”