Soms zitten we een beetje vastgeroest in de Randstad en bestaat het beeld dat alles buiten de Ring totaal andere flora en fauna heeft, mensen een andere taal spreken en er geen 4G-netwerk beschikbaar is. Is misschien ook wel waar, desalniettemin het is goed om je eens te begeven in andere plekken in Nederland. Plekken waar je wellicht minder bekend mee was en die toch heel tof zijn. We selecteerden er vijf voor je.

Vesting, Naarden

Naarden. De stad die menig Nederlander wellicht kent als ‘die plek uit ’t Gooi’, waar iedereen met een zeer aanwezige aardappel in de keel spreekt. Misschien minder bekend om de rijke geschiedenis. Naarden is namelijk een van de best bewaarde vestingsteden in Europa, waar een groot deel stamt uit de 17e eeuw. Dankzij deze kakkers uit Naarden heeft Amsterdam bestaansrecht. Vanuit hier werd onze hoofdstad namelijk beschermd tegen aanvallen vanuit het oosten.

Dus negeer die ‘heur’, ‘veur’ en ‘wurkelik grandioos’ even, want Naarden is zeker het bezichtigen waard.

Nederlandse-plekken-1

Austerlitz Pyramide, Woudenberg

We dachten eerst dat we een Maya tempel voor ons hadden. Niets is minder waar. Deze 36 meter hoge pyramide staat op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Hij wordt afgetopt met een dertien meter hoge obelisk uit 1894. Maar wat is dit apparaat dan? Goede vraag. We wikipedia-en het even voor je.

Onder leiding van Napoleon liet de Franse generaal Auguste de Marmont een legerkamp oprichten op deze centrale plek in Nederland. Hier trainde hij een leger dat de Britten zou moeten kunnen verslaan, als die weer een poging zouden wagen, zoals in 1798. Ter ere van het goedgetrainde leger liet de Fransman deze pyramide bouwen. In 27 dagen. Hoe dan? Geen idee, maar wel gruwelijk snel. Het bouwwerk ziet er in ieder geval imposant genoeg uit om er een bezoekje aan te wagen.

header

Noorbeek, Limburg

Als je in Noorbeek je arm uitsteekt, zit je waarschijnlijk al over de Belgische grens. Dit uiterste puntje van Nederland is waarschijnlijk een dorp waar je nooit eerder over hoorde. Niet vreemd, want er is ook weinig. Wel is het prachtig en lijkt het alsof je een 18de eeuws schilderij inwandelt. Het dorpje ligt vlak bij Maastricht en is gelegen in een vallei tussen de Limburgse heuvels. Lekker pittoresk. Trek je wandelschoenen aan en vergeet de tijd even.

Boschplaat, Terschelling

Wat is dit nou weer voor nachtelijk Sahara-beeld? Nou, dit is Boschplaat. Een natuurreservaat aan de oostzijde van Terschelling. Naast de 65 vogelsoorten die op deze plek broeden, is dit stukje Nederland uitgeroepen tot donkerste gebied van laagland Europa. Oftewel, het heeft een Darksky-status behaald. Dat betekent dat dit een van de weinige stukken in Nederland is waar je sterrenhemels kan bezichtigen zoals hieronder.

Nederlandse-plekken-4

Kasteelruïne, Valkenburg

Begin 12e eeuw vond Gosewijn I van Valkenburg het wel tijd om een huisje neer te zetten, om zeven jaar later de toren als weer vernietigd te zien worden door legers van Boudewijn I van Leuven. Gosewijn bouwde een nieuw kasteeltje, maar bleef tof doen tegen de Duitse keizer Hendrik V, die het weer platgooide. Het kasteel heeft de eeuwen die daarop volgenden ook niet echt geluk gehad en werd meerdere malen voor de helft met de grond gelijk gemaakt. Balen, boys. In 1672 was het helemaal klaar. Franse troepen wilden in de Hollandse Oorlog Maastricht overnemen en besloten de burcht gewoon maar totaal omver te blaffen. So they did. Het resultaat is de onderstaande ruïne. Best tof ding en Valkenburg is blijkbaar ook best gezellig. Dus stap in die trein, trek je ridderpak aan en beleef wat geschiedenis.

Nederlandse-plekken-5