Wat zijn de nieuwe regels omtrent verkeersboetes?
De meeste verkeersboetes stijgen met om en nabij de 10 euro. Niet heel schokkend, maar opgeteld kan zo’n boete flink in je portemonnee hakken. Parkeer je bijvoorbeeld op een gehandicaptenplaats zonder een geldige kaart? 380 euro. Ben je zelfs zo brutaal om je auto neer te zetten op een plek die gereserveerd is voor iemand met een beperking, dan krijg je dus die eerdergenoemde 500 euro boete om je oren.
Dit zijn de opvallendste boetes:
- Parkeren bij een kruispunt binnen 5 meter – 120 euro
- Stilstaan op een trottoir – 120 euro
- Niet handsfree bellen – 430 euro
- Niet links inhalen – 310 euro
- Onnodig links rijden – 280 euro
Niet alleen je portemonnee wordt geraakt
Misschien nog wel erger: de meeste van deze boetes kunnen makkelijk voorkomen worden. Even nadenken waar je parkeert of je telefoon in een houder stoppen kan je honderden euro’s schelen. Zeker als je weet dat door rood rijden of geluidsoverlast veroorzaken ook snel richting de 310 euro gaan.
Je zou denken dat het aantal boetes wel meevalt, maar nee hoor. De overheid is niet van plan het rustig aan te doen. Flitspalen worden slimmer en digitale flitsers gaan dag en nacht jagen op automobilisten die stiekem hun telefoon checken. En dat is nog maar het begin, want vanaf 2028 hoopt het kabinet zo’n 59 miljoen euro binnen te halen via deze slimme controlesystemen.
Nog een laatste tip: betaal op tijd deze verkeersboetes
Heb je een boete te pakken? Betaal ‘m a.u.b. op tijd, want als je dat niet doet, komt er al snel 50 procent bovenop. Negeer je dat ook? Dan wordt het zelfs 100 procent. En dat allemaal nog eens exclusief de administratiekosten van 9 euro.
Dus, wil je in 2025 je zuurverdiende geld in je zak houden? Dan weet je wat je te doen staat: handen aan het stuur, je auto netjes parkeren en vooral niet betrapt worden door die nieuwe flitssnufjes.