Dagelijkse uitgaven monitoren
Het eerste dat je kunt gaan doen om geld te besparen is je dagelijkse uitgaven op een rijtje zetten. Dan zal je zien dat je stiekem toch wel heel vaak een lekkere lunch gaat halen in plaats van zelf ’s ochtends een boterhammetje te smeren om mee te nemen. Ook kun je de dagelijkse espresso van het chique koffiezaakje om de hoek inruilen voor een zelfgemaakte koffie bij het ontbijt. Koop je één bakje koffie van 2 euro iedere dag dat je werkt? Dat kost je 452 euro per jaar, een bedrag dat je liever voor andere dingen gebruikt. Toch?
Investeer (op een slimme manier)
De aandelenmarkt is risky business, maar er zijn relatief veilige manieren om je geld in ieder geval niet te verliezen. Belangrijk is te investeren in grote bedrijven waarvan je denkt dat ze over 10 jaar nog steeds wel zullen bestaan. Denk hierbij aan Google of Apple. Ja, de aandelen zijn een stuk duurder, misschien moet jij zelfs wat geld lenen om het te kunnen bekostigen, maar het is een veilige manier om je geld iets meer waard te laten worden. Hou hierbij wel in de gaten dat de waardestijging (natuurlijk) hoger moet zijn dan het te betalen rentebedrag.
Als je het iets spannender wil maken, kun je een aandeel kopen van een redelijk nieuw bedrijf met een hoop potentie voor de toekomst. Zet hier niet al je geld op in, want deze aandelen kunnen wel sneller minder waard worden.
Cancel die creditcard
Een creditcard lijkt megahandig, maar een creditcardschuld is toch wel even slikken. Bij een creditcard voelt het vaak alsof je geld zat hebt, terwijl dit niet zo is. Creditcardbedrijven verdienen geld wanneer jij hun kaart gebruikt en willen dus eigenlijk dat je over je limiet gaat. Heb je een creditcard en wil je hem niet kwijt? Wees dan in ieder geval heel voorzichtig met wat je uitgeeft.
Overweeg huisgenoten
Een flatje huren voor 1.250 euro in de maand is een duur grapje. Met een room mate kost de huur nog maar 625 euro per maand. Dat scheelt enorm. Let wel op dat je niet met te veel mensen gaat wonen: hoe meer zielen, hoe meer gedoe.
Open een spaarrekening
Wanneer de wasmachine er ineens mee ophoudt of je door de lattenbodem van je bed zakt, moet er snel een vervanging komen. Dan komt een spaarrekening goed van pas. Zet van je maandelijkse inkomsten 50 euro op je spaarrekening en maak de afspraak met jezelf hier niet aan te komen, tenzij het absoluut nodig is. Een spaarrekening is geen tweede bankrekening, dus gebruik hem dan ook niet zo.
Tijd is geld
Dat ene leuke shirtje kan volgende week zomaar in de sale zijn. Ga verstandig om met het moment van het kopen van de spullen die je nodig hebt. Ook is de plek waar je nieuwe aankopen doet belangrijk: zo is dezelfde Adidas deodorant €2,99 bij de Kruitvat, terwijl deze bij de Action slechts €1,75 kost.
Korting
Maar hoe blijf je dan up-to-date met de laatste kortingen? Dat kan op verschillende manieren. Ten eerste bestaan er verschillende apps en sites waarop elke week nieuwe kortingsbonnen en/of reclamefolders op komen te staan. Een voorbeeld hiervan is Scoupy, een app waarbij je de kassabon scant van je gekochte product en dan je geld terugkrijgt. En zo bestaan er nog veel meer: kijk voor een goedkope producten en dagjes uit op Groupon, probeer producten voor de laagste prijs te scoren op Vakantieveilingen en zelfs voor een goedkope vakantie bestaat de site Vakantiepiraten.
Cancel maandelijkse lasten die je niet gebruikt
Kijk je ooit nog weleens tv of is het toch vooral Netflix tegenwoordig? Waarom die maandelijkse televisierekening betalen als je hem toch niet gebruikt? Hetzelfde met een vaste telefoonlijn: alles gaat via je mobiel tegenwoordig, dus het kost alleen extra geld.
Kies je baan zorgvuldig uit
Wanneer je een full-time baan aan het zoeken bent, is het belangrijk om te kijken naar de voordelen die dit werk wel of niet biedt. Krijg je korting wanneer je producten van het bedrijf zelf koopt? Kun je goedkoop investeren in aandelen? Hoe zit het met verzekeringen en pensioen? Let op al deze dingen wanneer je solliciteert. Vaak ben je beter af bij een bedrijf met veel voordelen voor zijn/haar werknemers dan een baan waarbij je ietsjes meer verdient.
Verantwoordelijk omgaan met financiële meevallers
Een bonus van het werk, een erfenis van een oudtante die je nooit hebt gekend of een belastingteruggave. Financiële meevallers zijn erg gunstig voor als je leeft op een klein budget, maar ga er goed mee om: zorg dat je in ieder geval de helft van het bedrag op je spaarrekening plaatst. Natuurlijk mag je ook wel iets leuks doen van het geld, maar het hoeft niet allemaal in één keer op.