Gevolgen van stress
De momenten wanneer de meeste stress wordt ervaren, is vlak voordat er gepresteerd moet worden. Je kent het wel: die belangrijke sportwedstrijd of dat gesprek over loonsverhoging met je leidinggevende. Angst en paniek kunnen negatieve invloed hebben op de geheugencapaciteit, het zelfvertrouwen en de manier waarop we overkomen. Zeker wanneer je terugdenkt aan vorige situaties waarin het mis ging, zorgt dit voor meer stress. Stress is bedoeld je lichaam in de startblokken te zetten, maar heeft vaak een tegenovergesteld effect, van gestuntel tot klotsende oksels aan toe.
Optimale hersenproductiviteit
Wanneer het brein stress ervaart, wordt er noradrenaline aangemaakt, een hormoon dat vergelijkbaar is met het welbekende adrenaline. Het stofje draagt bij aan de verbinding van verschillende hersendelen. Ook zorgt het voor opwinding, focus en effectiviteit van het geheugen, maar anderzijds ook voor onrust en angst. Een veelzijdig stofje dus. De kunst is om op zoek te gaan naar dat punt waar jouw balans ligt en je hersenen optimaal te werk kunnen gaan.
Verander jouw kijk op de situatie
“Diegenen die situaties als uitdaging zien en stress niet per se tegen proberen te gaan, zullen de controle weer in handen krijgen.” Julie Macey
Het begint allemaal bij het opnieuw inkaderen van de situatie. Vele symptomen van stress komen overeen met die van enthousiasme. Zo worden beide emoties gekenmerkt door een hoop opwinding en weinig controle. Wil het maar niet lukken om rustig te worden voor het pitchen van jouw nieuwe concept? Dat kan goed kloppen. Geforceerd proberen te ontspannen werkt namelijk averechts. Probeer eerder de situatie van een afstand te analyseren en check hoe jij hier iets aan toe kunt voegen.
Sta open voor verandering
De tweede aanpak is geloven dat het ook anders kan, aldus Carol Dweck, psycholoog van Stanford. Van nature houden mensen niet van verandering. Dezelfde vertrouwde route naar huis, rond dezelfde hongerige tijd aan de lunch. Daarnaast geloven we vaak dat dingen, die we dagelijks voelen of meemaken, gebeuren omdat ze gebeuren. Wanneer je eens anders handelt dan je normaal doet, kom je uit jouw comfort zone. Ga hierbij op zoek naar het punt waar stress situaties gaat verbeteren, in plaats van tegenzitten. It works!
Een nieuwe weg
Neurowetenschapper Alex Korb: “The more you ski down a path, the easier it is to go down that path and not another.”
Een nieuwe mindset heb je niet in één dag. Dit moet getraind worden, keer op keer, zodat er gewenning ontstaat. Het verminderen van negatieve emoties neemt bijna drie maanden in beslag. 16 weken, 112 dagen, 2688 uren, dat is niet niks. Aan de andere kant, wat zijn drie maanden in vergelijking tot de vele jaren van je leven? Creëer meer hersenactiviteit, wees creatiever en laat gevoelens van angst en depressie verdwijnen. The podium is yours!