Met de televisie aan slapen verhoogt je slaaptekort

Volwassenen hebben gemiddeld acht uur slaap per nacht nodig. Elke hoeveelheid slaap die je minder krijgt, draagt bij aan je slaaptekort. Dit tekort kun je vermogen om helder te denken en te focussen beïnvloeden, en op de lange termijn kan het leiden tot mentale en fysieke gezondheidsproblemen.

Slapen met de televisie aan kan ervoor zorgen dat je minder slaap krijgt dan je denkt, omdat je misschien wakker blijft voor nog een aflevering of onbewust alert blijft door de geluiden.

Het vermindert je melatonineproductie

Melatonine is het hormoon dat je lichaam helpt om in slaap te vallen en te blijven slapen. Blootstelling aan blauw licht van de televisie kan de productie van melatonine verlagen. Hierdoor weten je hersenen niet goed of het nacht of dag is, wat het moeilijker maakt om in slaap te vallen en door te slapen.

Het stimuleert je hersenen

Als je probeert te slapen, wil je dat je hersenen rustig zijn. De prikkels van de televisie houden je hersenen echter actief, wat het moeilijk maakt om in slaap te vallen en diep te slapen. Flitsende lichten, veranderingen in geluid en nieuwsberichten kunnen je wakker houden en leiden tot onrustige slaap en zelfs nachtmerries.

Het beïnvloedt je gezondheid

Gebrek aan slaap kan leiden tot hoge bloeddruk, een verzwakt immuunsysteem en geheugenverlies. Daarnaast heeft een studie uit 2019 aangetoond dat slapen met kunstmatig licht, zoals van de televisie, het risico op obesitas kan verhogen, zelfs als de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap niet afneemt.

Wanneer is slapen met de televisie aan oké?

Hoewel het in de meeste gevallen beter is om zonder televisie te slapen, zijn er enkele uitzonderingen. Voor sommige mensen kan de achtergrondruis helpen om in slaap te vallen, vooral als ze last hebben van angst of slapeloosheid. In dergelijke gevallen kan het gebruik van de televisie als een soort witte ruismachine nuttig zijn. Zorg er wel voor dat het