Rente van de studieschuld stijgt per 1 januari 2025

Vroeger was je gek als je als student geen lening afsloot, aangezien dit volledig rentevrij kon. Slimmeriken besloten een maximale lening af te sluiten om dit vervolgens opzij te zetten en te profiteren van de spaarrente. Gratis geld dus, maar nieuwe regels omtrent de studielening hebben deze slimme tactiek onmogelijk gemaakt. Zo moeten studenten op dit moment (met terugwerkende kracht) rente gaan betalen over de studielening die ze afsluiten of in het verleden reeds hebben afgesloten. Anno 2024 bedraagt de rente over de studieschuld precies 2,56%, maar daar lijkt per komend jaar verandering in te komen. Gelukkig gaat het om een geringe stijging van 0,01%, maar iedere vorm van stijging van het rentepercentage over de studieschuld is ongunstig voor de lenende student. Vanaf 1 januari 2025 zal het nieuwe rentepercentage over de studielening dus 2,57% bedragen.

Gemiddelde rente van studielening wordt 17,99 euro per maand

Goed, deze toename is enkel van toepassing op studenten die ervoor gekozen hebben om hun studieschuld binnen 35 jaar terug te betalen. Voor studenten die hebben laten vastleggen dat ze hun lening binnen 15 jaar af kunnen lossen, is er zelfs sprake van een daling van het rentepercentage. Op dit moment bedraagt het rentepercentage van dit soort studentenleningen 2,95%, maar in 2025 zal dit worden verlaagd naar ‘slechts’ 2,21%. De gemiddelde studielening van studenten in Nederland bedraagt zo’n 700 euro per maand, wat betekent dat de rente van 2024 op 2025 zal worden verhoogd van 17,92 naar 17,99 euro per maand. Tja, een kleine 18 piek kan al snel het verschil maken of een student wel of niet rond komt wat betreft vaste lasten. Bedenk ook dat dit een gemiddelde is, wat dus betekent dat sommige studenten, die heel veel knaken hebben geleend, honderden euro’s aan rente kwijt zijn per jaar.

Studenten weigeren hun studieschuld af te lossen

Op dit moment zijn er volgens BNNVARA zo’n 900.000 studenten die hun volwassen leven beginnen met een (riante) studieschuld, waar ze nu dus rente over moeten betalen. Ter protest weigeren sommige van deze studenten hun schulden te betalen. Daarmee worden je financiële problemen uiteraard niet opgelost, maar wel uitgesteld, wat er wel voor kan zorgen dat je als arme student even op adem kan komen.