Wat gebeurt er met de overdrachtsbelastingen in 2025?

Goed, op korte termijn lijkt op er op het gebied van overdrachtsbelasting weinig te veranderen. Volgens de Belastingdienst zal het percentage aan overdrachtsbelasting in 2024 hetzelfde zijn als in 2025. Wel zullen de toenemende huizenprijzen in 2025 ervoor zorgen dat het gemiddelde bedrag aan overdrachtsbelasting zal stijgen. Het percentage bedraagt op dit moment 2% van de koopsom voor particuliere kopers, wat in 2025 dus ook het geval zal zijn. Dit jaar is de gemiddelde prijs van een woning nog 419.000 euro, terwijl dat volgend jaar vermoedelijk al 438.000 euro zal zijn. De 2% aan overdrachtsbelasting zal dit jaar gemiddeld 8.380 euro zijn en na 1 januari 2025 zal dit bedrag gemiddeld 8.760 euro zijn. Huizenkopers gaan er komend jaar dus maar liefst 380 euro op achteruit.

Veranderingen omtrent overdrachtsbelasting voor beleggers

Voor beleggers zullen de regels omtrent overdrachtsbelasting in 2025 weinig veranderen. Het tarief van 10,4% maakt het voor investeerders nog altijd aanzienlijk duurder om een woning aan te kopen dan voor particulieren. Het lijkt er echter op dat de overdrachtsbelasting van 2025 op 2026 voor vastgoedbeleggers wel sterk zal gaan dalen. In 2026 zal de overdrachtsbelasting voor niet-particuliere vastgoedkopers een percentage van ‘slechts’ 8% bedragen van de koopsom. Gezien de gemiddelde huizenprijzen zal de overdrachtsbelasting onderaan de streep in 2025 hoger zijn ten opzichte van dit jaar. Hoewel het percentage gelijk zal blijven, zal er concreet een toename plaatsvinden van 1.976 euro. Iedere belegging in het vastgoed kost investeerders volgend jaar dus bijna twee ruggen meer dan dit jaar. Vastgoedbeleggers kunnen dus beter wachten op de verlaging van het percentage aan overdrachtsbelasting die in 2026 plaats zal vinden.

Niet elke vastgoedovername gaat gepaard met overdrachtsbelasting

In niet alle gevallen moet je bij een overname van een vastgoedobject een bedrag aan overdrachtsbelasting betalen. Dat geldt ook voor de overdrachtsbelasting in 2025, waar je bij het erven van een onroerend goed geen cent hoeft te betalen voor de overdracht. Ook wanneer je na een scheiding volledig eigenaar wordt van een woning, terwijl de tenaamstelling van het object eerst 50/50 was geregeld, hoef je geen cent aan overdrachtsbelasting te betalen. Dat geldt tevens voor de situaties waarin je mede-eigenaar wordt van een vastgoedobject die in het bezit is van je partner. Om in zo’n geval geen overdrachtsbelasting te hoeven betalen dien je wel in gemeenschap van goederen te zijn getrouwd met je partner. Zo zie je maar dat er tal van mazen in de wet zijn, waardoor je het betalen van overdrachtsbelasting kan omzeilen.

Vrijstelling van overdrachtsbelasting in 2025: voor wie geldt dat?

Ook in 2025 hoeven starters en jonge doorstromers geen overdrachtsbelasting te betalen. Je krijgt vrijstelling wanneer je:

  • tussen de 18 en 35 jaar bent
  • een woning voor of onder de 525.000 euro koopt (in 2024: 510.000 euro)
  • zelf voor langere tijd in de woning gaat wonen
  • voor het eerst de startersvrijstelling aanvraagt