Goed kijken en vergelijken
Het is een proces van eindeloos kijken en vergelijken: uit de talloze tweedehands auto’s die worden aangeboden, ga jij dé auto vinden die bij jou past. Misschien weet je al exact welke auto het moet gaan worden. Je lievelingsmerk, een favo merk waar je altijd al van droomt of juist een betrouwbare bolide waar je al eerder in reed en waarvan je weet dat hij bevalt. Maar de optelsom van aanschafprijs en maandelijkse kosten is daarin misschien wel het belangrijkst. Bereken daarom van tevoren wat je maandelijks gaat betalen aan onderhoud, belasting en afschrijving. En als je uiteindelijk tot een aankoop overgaat, zul je ook een autoverzekering afsluiten. Neem al die kosten mee in je overweging. Zo kun je op een gedegen manier een paar verschillende occasions vergelijken.
Een proefrit maken
Maak altijd een uitgebreide proefrit van minimaal een uur voordat je overgaat tot aankoop. Let op of je geen vreemde geluiden hoort, de auto wel goed remt, het goed doet op verschillende typen wegen (ook de snelweg) en alle knopjes het nog doen. Is de motor al warm? Wees dan alert: de verkoper heeft deze dan vooraf warm laten worden. Je kunt je dan afvragen of de motor koud niet goed start.
Onderzoek en vraag naar mankementen
Natuurlijk moet de verkoper je wettelijk op de hoogte stellen van gebreken en mankementen aan de auto. Het is dus vanzelfsprekend dat jij als koper hier expliciet naar vraagt. Maar op jouw beurt heb jij een onderzoeksplicht.
Behalve het maken van een proefrit, is het ook wijs om een onafhankelijke partij een aankoopkeuring te laten doen. Controleer daarnaast de onderhoudshistorie en kilometerstand. Tip: neem deze op in het koopcontract
Op RDW.nl kun je tenslotte een kentekencheck uitvoeren, voor een kijkje in de historie van deze auto. Hoe meer eigenaren jou de afgelopen jaren zijn voorgegaan, hoe grondiger je zult moeten zoeken naar gebreken. Commerciële aanbieders kunnen je overigens meer informatie geven, zoals APK rapporten of informatie over het schadeverleden.
Is dat allemaal in orde? En kloppen de officiële gegevens ook? Zoals de naam van de verkoper met het kentekenbewijs en het voertuigidentificatienummer?
Kijk dan nog even goed naar hoe de auto eruit ziet aan de buitenkant en onder de motorkap. Roestplekken, het profiel van de banden, een eventuele lekkage in de koffiebak of naden van de deuren die niet recht lopen? Het vertelt je veel over de staat van de auto. Check of de aansluitingen van het koelsysteem geen groene aanslag heeft. Of er geen olie in het koelvloeistofreservoir drijft. En of er geen vet of druppels aan het motorblok zitten. Is het allemaal opvallend schoon? Herhaal deze uitgebreide check dan nog eens na de proefrit.
Tenslotte: laat je niet haasten
Laat je vooral niet opjutten door een agressieve verkoopstijl. Iemand die veel druk op je uitoefent tijdens dit proces, kan heel intimiderend zijn, maar voel je nergens toe verplicht. Als je gewoon wat extra tijd nodig hebt om je keuze te overwegen, is het altijd goed om die te nemen.