Wat zijn de gevolgen van te veel vocht in huis?
In veel huizen kampen we met te veel vocht. Denk aan een slecht geventileerde badkamer, kelder of een woonkamer die net wat te vochtig aanvoelt. Dit zorgt niet alleen voor schimmels op de muren, maar heeft ook invloed op je gezondheid. Van allergieën en hoestbuien tot vermoeidheid. Een luchtontvochtiger kan hierbij uitkomst bieden door het opzuigen van de vochtige lucht, het condensatieproces en het uitblazen van drogere lucht. Handig, maar werkt het ook echt voor de gezondheid?
De voordelen van een luchtontvochtiger
De voordelen zijn duidelijk, dat blijkt uit een onderzoek vanuit het Amerikaanse instituut voor gezondheid. Een luchtontvochtiger helpt niet alleen schimmels te verminderen, maar zorgt er ook voor dat allergenen zoals stof, huisdierenharen en mijten de lucht niet in de weg zitten. Dit is belangrijk, vooral als je gevoelig bent voor allergieën of ademhalingsproblemen. Een onderzoek heeft namelijk laten zien Bovendien kan de luchtontvochtiger helpen je kleding sneller te drogen. Geen muffe geur meer van kleding die te lang aan de waslijn hangt. Ook fijn voor die vieze geur in de badkamer na een hete douche.
Nadelen van een luchtontvochtiger
Maar er zitten ook nadelen aan. Ten eerste het geluid: veel luchtontvochtigers maken behoorlijk wat lawaai. Dan is er het onderhoud: je moet het waterreservoir regelmatig legen en het filter schoonmaken. En vergeet niet: gadgets als deze verbruiken energie, wat kan zorgen voor een hogere energierekening.
Wanneer is een luchtontvochtiger dan handig?
Een luchtontvochtiger is dus handig als de luchtvochtigheid in je huis te hoog is (boven de 50%). Maar als dat niet het geval is, kun je beter een luchtreiniger overwegen, die zich richt op het zuiveren van de lucht zonder de vochtigheid te beïnvloeden. Kortom, wil je vochtproblemen echt aanpakken? Dan is de luchtontvochtiger een goede keuze, mits je de nadelen accepteert.