Wat zijn light producten precies?
Volgens het Voedingscentrum mag de term ‘light’ alleen worden gebruikt als een product minimaal 30% minder calorieën, vet, of suiker bevat in vergelijking met de standaardvariant. Klinkt goed, toch? Toch is het niet zo simpel. Dat het minder calorieën bevat, wil nog niet zeggen dat light producten gezonder zijn. Die 30% minder energie betekent niet altijd dat er aanzienlijk minder calorieën in zitten. Soms is het verschil tussen de light-versie en het originele product verrassend klein, dus daar moet je niet blind op vertrouwen.
Als je serieus gezonder wilt kiezen, is het de moeite waard om het etiket te checken. Let vooral op de voedingswaardetabel en kijk naar de informatie per 100 gram. Daar staat namelijk of het echt om een significant verschil gaat of dat het eerder een slimme marketingtruc is. Fabrikanten spelen namelijk vaak met termen als ‘minder vet’ of ‘minder suiker’ om een product een gezonder imago te geven. Maar als je goed kijkt, valt op dat deze producten vaak alsnog behoorlijk wat calorieën of kunstmatige toevoegingen bevatten.
Psychologische valkuilen maken light producten misleidend voor velen
Een ander nadeel van light-producten is dat ons brein ons kan misleiden. Omdat je denkt dat je ‘gezonder’ bezig bent, kun je het gevoel hebben dat je meer mag eten, waardoor je uiteindelijk toch meer calorieën binnenkrijgt dan bedoeld. Het is een bekend psychologisch fenomeen: mensen zijn geneigd meer te eten van producten die als ‘gezond’ of ‘light’ worden bestempeld.
Frisdrank, bijvoorbeeld, is altijd een twijfelachtige keuze als het gaat om gezondheid. Of het nou light is of niet, het blijft een suiker- of kunstmatige zoetstof-explosie voor je lichaam. Veel experts raden daarom af om überhaupt frisdrank te drinken, light of niet.
Laat je niet misleiden door kreten als ‘minder vet’ of ‘minder suiker’. De enige manier om echt te weten wat je eet, is door het etiket te bekijken en zelf te bepalen of een product binnen je gezonde leefstijl past.