Voedingsmiddelen hebben invloed op je slaappatroon
Je bent wat je eet, zeggen ze weleens. Daar zit een kern van waarheid in, zeker als we het betrekken op je slaappatroon. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten namelijk stoffen die de slaap bevorderen, of juist belemmeren. Denk bijvoorbeeld aan noten, zaden en peulvruchten: die bevatten een heleboel melatonine, en deze stof bevordert de slaap. Melatonine wordt het best opgenomen door het lichaam in combinatie met koolhydraten. Een echte Hollandse maaltijd met aardappels en sperziebonen zou dus wonderen kunnen verrichten voor je slaapcyclus.
Daarnaast zijn andere groenten, fruit, walnoten en amandelen bij uitstek geschikt om je melatoninespiegel wat verder op te krikken. Bovendien hebben eiwitten ook een zeer positieve invloed op je slaappatroon.
Let op met koffie, thee en suikers
Naast voedingsmiddelen die een positieve invloed hebben op je slaapcyclus, zijn er natuurlijk ook producten die het inslapen juist bemoeilijken. Je moet dan vooral denken aan producten met cafeïne, zoals koffie of thee. Dat je niet te veel koffie moet drinken op een dag – en al helemaal niet voor het slapengaan – is bij veel mensen wel bekend. Dat er in thee ook veel cafeïne zit, is echter heel wat minder voor de hand liggend, maar daardoor zeker niet minder waar.
Toch kan een kopje thee voor het slapengaan erg lekker zijn. Rooibosthee en Muntthee bevatten bijvoorbeeld geen cafeïne, en zijn daarmee uitermate geschikt om te drinken voordat je je bed in duikt. Een koekje erbij kan geen kwaad, maar zorg ervoor dat je jezelf niet volpropt met suiker voordat je gaat slapen. Een te hoge suikerspiegel is namelijk ook niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.
Eet en drink niet te veel voordat je gaat slapen
Het maakt dus wel degelijk uit welke voedingsmiddelen je gebruikt voor het slapengaan. Echter is ook het moment van invloed op je slaapcyclus. Eet je bijvoorbeeld vlak voordat je gaat slapen, kan dit ervoor zorgen dat je minder makkelijk in slaap komt. Een maaltijd activeert namelijk je spijsverteringssysteem, waardoor je lichaam als het ware ‘aan’ blijft staan. Je kunt je voorstellen dat dit ervoor zorgt dat je moeilijker inslaapt.
Voor een gezond slaappatroon is het aan te raden minstens 3 tot 4 uur voordat je naar bed gaat te dineren, zodat je lichaam de tijd heeft om weer tot rust te komen. Mocht je in de tussentijd toch nog honger krijgen, is een kleine de beste oplossing. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, een handje noten of een stukje fruit. Deze producten zijn namelijk licht verteerbaar én bevatten een dosis melatonine. Neem de snack bij voorkeur niet later dan een uur voordat je gaat slapen.